störande....

Ljudet till ena filmen funkar inte... fast det gjorde det tidigare idag... Det är nog det mest störande som finns med youtube!

Aja, nu har jag iaf laddat upp samma video fast med musik :)

Film från Ryttarstadion

Bättre sent än aldrig, nu har jag fått tillbaka min filmkamera vilket betyder att jag kan ladda upp filmerna från min och Jacquard första tävling iår!

Snabb sammanfattning, varning för att det inte ser speciellt snyggt ut! Hästen var på tårna och jag glömde martingalen hemma... Blev helt annan ridning från träning så jag var ändå supernöjd efter den dagen, med tanke på omständigheterna kunde det trots allt inte gått bättre.




Så är det

Nu ska jag upp till stallet, skritta ut på Prisen och pyssla länge Jacquard... Vädret idag har faktiskt gjort mig på bättre humör, då jag ärligt talat inte föredrar solen så mycket... Att allt börjar smälta är underbart, tills den dagen det bara blir slask.
Men som det ser ut nu, lite dimmigt och ruggigt ute, helt underbart, bara längtar tills jag kan komma ut med hästisen...


sötnosarna

Skriver till på det här inlägget, istället för att göra ett nytt.
Det VAR verkligen hur mysigt som helst, skrittade i cirka 40 min barbacka på Prisen tillsamans med Sara Bästavän och unghästen Bruno som hon rider igång till viss del.


Träning kombinerat med lek

Häromdagen gick jag ner med Jacquard till ridhuset med repgrimman. Det var i onsdags efter en ganska lyckad träning med Surprise, ridhuset var ledigt redan efter halv 8 på kvällen. 

Med högtalare till mobilen satte jag på musik på högsta volym och vi började "träningen", jag tog fram lite bommar både liggandes och lite upphöjda så att han fick lyfta på benen lite.
Väldigt länge arbetade jag med repgrimman, hållandes längst ut i grimskaftet. Det gick riktigt bra då han var med på noterna, så efter ett tag arbetade jag med honom lös.
Man kan säga att vi tränade lite horsemanship idag... Fast ändå inte då jag inte följde "böckerna".

Jag har ändrat mitt sätt från träning till mer lek, jag leker med honom i ridhuset. Testar mig fram, till och med dansar med honom. Det fanns även en flagga därinne som vi lekte lite med, otroligt kul var det.
Jag älskar också hur man kan reglera längden på skrittstegen, genom att själv gå med långa steg eller korta. Jag vill inte jaga runt honom, "tvinga" honom att galoppera runt, byta varv bara för att jag höjer handen... Kan säga att det är en ganska vanlig metod jag själv också höll på med lite förut, men inte längre.
Ibland fattar jag inte varför jag inte gör det här oftare? Bara ta ut hästen och leka med den. Vi höll på i över en timma innan klockan blev för mycket, helt underbart då man var själva i ridhuset och stallet den kvällen. 

Men jag älskar också att dela med mig, som vid två speciella tillfällen, två olika somrar, två olika hästar... 

Bonito,
 22 juli 2008 tog jag ut honom en eftermiddag till ridhuset, tränade horsemanship och lekte lite med honom lös. Tror ni inte halva ridlägret satt på läktaren och kollade? Och jag till en början var nervös, jättenervös, varför ska alla sitta där och kolla för? 
Men det släppte, och istället för att bry mig så mycket om människorna på läktaren körde vi vårat vanliga race och delade med oss utav den. Det var underbart! 

- utklipp från bloggen jag hade då :)

Jacquard, sommaren 09 red jag honom barbacka med hackamore i ridhuset. Lägereleverna satt uppe i kafeterian och hade kvällsmål tills jag tog av tränset... Då samlade sig alla på läktaren istället. 
Jag red runt med ett grimskaft runt halsen i både skritt, trav och galopp, gjorde volter, bytte varv, vände snett igenom med ökad steglängd, gjorde halt bara genom att andas ut. Han lyssnade på minsta lilla, och aldrig har så många kollat medan jag själv tränat... För mig var det bara en vanlig dag där jag tränade utan grejer, men det blev så speciellt då vi fick dela med oss utav det... Men trots alla på läktaren var det bara jag och han, dansandes till musiken... 


- en bild från ett tidigare träningstillfälle


I think I should know


 för era råd och tips, de flesta tänker i lite samma banor som jag och jag tror mer och mer att det mycket väl kan bero på fällningen. Jag har fått och kommer få lite nummer till olika folk..
Jag ska i vilket fall som helst ringa en "diplomatiserad hästmassör hos Axelsons" som ger en helkroppsmassage för bara 375 kr.
Har nämligen ett visitkort jag tagit från HÖÖKS en gång, så några utav er kanske också har det? :P  

Såhär står det iaf

* har din häst muskelspänningar?
* ovilligt stel i träning?
* vägrar att hoppa?
* släpar bakbenen?
* stressad eller sur?
Lugn, det finns hjälp att få.

Vad gör massagen?
* ökar hästens välbefinnande
* blodcirkulationen ökar
* slaggprodukter och mjölksyra transporteras bort från kroppens vävnader
* muskler och senor blir mer elastiska
* stärker immunförsvaret
* stabiliserar nervsystemet

Jag kan:
* utföra massage i förebyggande syfte
* titta på hästens rörelsemönster
* stresspunktsbehandla
* ge tips och råd i träning

Visst låter det ganska bra? I alla fall en bra början, så får jag veta sen om det är något "allvarligare" och gå vidare med eller om det bara var fällningen och träningsverk efter de nya sadlarna.

Vad gör man?

Sitter i skolan just nu men kan verkligen inte koncentrera mig... Tänker hela tiden på Jacquard och på vad jag ska göra med honom. Igår bet han mig i benet när jag bara pysslade med hans man.. Han högg i luften bara jag klappade honom på halsen... Nästan omöjligt att ta hand om honom i boxen.
Alla som känner honom vet att det är absolut inte likt han, han är ju världens snällaste och gosigaste lilla häst...

Vad gör man? Jag vet inte riktigt vem jag vill ska komma ut och kolla på honom, en massör, en kiropraktor eller kanske åka ut till atg för en undersökning?

Några förslag?


För att hästen känner det du tänker

Jag var i god tid uppe i stallet idag, la ner mycket utav den på Jacquard. Sen fick jag mindre tid för Prisen men var noga med att inte stressa. Dock nästan stod jag och skaka, skaka pga olika känslor som välde över mig utav olika anledningar. Prisen kände genast av det, så han själv stod och skakade på stallgången.
Vi kände nog lite samma sak just då, vilsna, osäkra och lite ensamma.

Inne på lektionen sen släpte allt, vi hittade varandra och kunde nästan helt koppla bort de andra stressade hästarna. Vi bara anade deras nervösa utbrott titt som tätt för att sedan hitta tillbaks igen, i våran egna värld, där det var bara han och jag, dansande bland de andra. Tror det var länge sedan det kändes som att jag faktiskt red så bra. 

Hemåt skrittade vi lugnare än stormens öga, utan att längre vara ensamma. Vi hade varandra och ignorerade de två ekipage som hela tiden låg cirka 20-30 meter bakom med massa prat, när vi själva vandrade hemåt i tystnad. Nöjda i våran egna takt med blicken framåt och huvudet sänkt...

Surprise är verkligen en underbar häst, jag är otroligt glad att jag har honom just nu, att jag får chansen att lära känna honom och dela en del utav mitt liv, tillsammans med honom. Han har redan lärt mig mycket och jag har mycket kvar att lära tills den dagen han får komma tillbaka till matte igen, till personen som älskar honom över allt annat ♥ 


bäst att ta det säkra före det osäkra

Idag bestämde jag mig för att "ställa av" Jacquard ett tag, tills jag vet vad som är fel på honom. Han visar tydligt att något ligger snett till samt att han ömmar lite på vissa delar av ryggen. Ska ta ut någon som kan känna igenom honom och kolla ryggen. Till dess får det bli promenader och horsemanship, skulle kunna tömköra också så fort det blir lite varmare ute....


Det går att rida, då visar han inprincip ingenting, men vill inte gå runt och undra. Han är en tålig häst som verkar göra allt för mig trots smärtan... Ni vet ju också att jag länge tyckt att hans humör varit konstig, idag var hans öron slickade bak när jag gick in till boxen. Usch stackarn, men jag ska den här gången ta reda på felet innan det går för långt.

För en sak har jag lärt mig, att alltid lyssna på hästen.

<3





en dag i taget

Jag är där för er, ingenting annat. Inte för träningens skull, inte för framgångar och resultat. Inte för att ni är grymma hästar utan för att ni alltid finns där. Jag gör det för att själv orka och inte ge upp, ni är unika som förtjänar det bästa, som får mig att orka. Jag är där för er, ingenting annat.. ♥

 Finaste grabbarna...

...men det fattas en prins.

Ibland, väldigt ofta, önskar jag att någon kunde ta mig tillbaka i tiden och bara stanna klockan. Jag vet att det inte går och att man hela tiden måste blicka framåt. Men det går inte att undvika, det blev så fel så fel.. Det är så fel så fel det kan bli. Det känns i hjärtat, varje dag.
Jag kämpar än, för dig, för oss. För jag släpper dig aldrig, det kan jag lova. En dag ska det bli bra igen, kommer aldrig att sluta kämpa.

För att börja om där vi sluta, för mig kommer du alltid vara min prins, bara min.

Bättre sent än aldrig.

Det har varit riktigt dåligt bloggande nu ett par dagar, men jag har faktiskt inte haft tid eller ork. Ska försöka blogga lite bättre nu, samt försöka få in lite mer intressanta inlägg. Berätta gärna vad ni vill läsa om också :)

Lördag
Fick båda hästarna komma ut på ängen och jobba på ganska bra. De fick rulla mycket i galopp då de har plogat en "gång" runt hela ängen, otroligt skönt att kunna komma ut och låta hästarna galoppera! :)
Prisen gick super, lyssnade riktigt bra på mig. Jacken red jag med hackamore och det gick en aningens för fort ibland! 

Söndag
Red jag ut på Jacken med Ebba och Casio. Ingen utav hästarna lyssnade speciellt bra på oss, busar. Prisen hopptränade jag för första gången för Annika, det var riktigt kul men jobbigt! Jag känner bara hur LAT jag är, usch på mig måste verkligen börja använda benen och rida! 
Han hade lite samma problem som Jacken hade i början, vi ska träna lite mer på regleringen, kondisen, töjbarheten och att han ska bli lite mer elastisk. 

Måndag
Jag skrittade ut på Prisen, supermysigt. Jacken hoppade på lektionen, gick bra förutom att ännu en gång kände jag hur sämst jag red. Måste verkligen öka min egna kondition! 

Tisdag
Sara (min medryttare) fick prova rida Prisen för första gången, de red ut/tog det lugnt och det hade gått bra. Hon gillade honom, det är kanon för bättre medryttare finns inte! 
Jacken fick stå, för jag hade fullt upp med annat hela kvällen :( 
Båda hästisarna skoddes också!

Imorgon/idag
Rider jag ut på Jacken och Prisen tar jag på lektionen för Evaa Larsdotter.

Det var en liten snabb sammanfattning från vad som hänt. Hoppas det inte tråkar ut er för mycket, men känner att det är ganska viktigt för mig att skriva upp varje dag vad vi gör osv.  


Min ponny, helt otrolig...

Min ponny Jacquard är helt otrolig som gör ALLT (iaf de mesta) för mat...

Börjara med att.. "hej, min ena häst står UTANFÖR hagen..."


... och trådarna har han dragit med sig... (med andra ord, ingen el!)



Ni ser hur trådarna satt, inte speciellt kul! Men han stod snällt kvar medan jag trasslade ut honom... Vilken annan häst som helst hade kunnat få panik, det stramade nämligen åt ganska hårt.

Detta är en mindre hage, de var tvungna o byta bara för att några andra hästar skulle få stå i den större hagen ett tag... Men tydligen fanns ingen el i de mindre hagarna och det lärde sig Jacken fort, vilket betyder nu att de får stå i sin vanliga stora hage igen :)
Inget ont utan något gott med sig!  

Knashäst!


Dagens fråga



Bra fråga faktiskt... Har ju ett x antal ponnyutrustning som täcken, benskydd, sadelgjordar osv. Som är alldeles för små för mina nya hästar. Men blir så käär i prylarna så den tanken har liksom inte slagit mig ^^ Men vi får se vad jag hittar sen när jag börjar kolla igenom allt, kan fota och lägga in här på bloggen då :)

Jacken o jag i lila :D Ett utav mina favoritträns!


ojoj...

Snacka om att ha "ordning" på sina träns...



Nej såhär ska det inte få se ut... Måste bara få ordning på massa saker hemma så att vi kan göra om syrrans gamla rum till ett enda stort hästförråd! Har ett litet överfullt hemma just nu med bland annat x antal träns ;)
Dock är det ALLTID något som fattas... Så en liten resa till hööks blir det också så småningom. Just nu får det vara lite rörigt tills vi kan påbörja projektet (kommer bli kul och se vad man har, det mesta för ponny såklart).


Dagens härliga träningar

Surprise
Red privat för Evaa Larsdotter på morgonen med Prisen. Andra gången som det gått riktigt bra, jag börjar "hitta" honom lite nu. O Evaa är grym som privatlärare, som alltid.
Ska försöka rida för henne lite regelbundet nu, både med Jacken och Prisen. Det blir mycket inplanerade träningar för mig iår, mycket tävlingar också i både dressyr med framförallt hoppning.
Satsar man så gör man och iår ska vi ge allt!

Jacquard
Red jag på kvällen själv i ridhuset, vi tränade lite samling och påbörjade läxan som Annika.H gav oss. Det gick riktigt bra, efter ett tag lyssnade han klockrent på mina hjälper. Men fortfarande lite tidigt för att få till själva galoppombytet, men det kommer.
Är dock lite osäker på hans rygg just nu... Han ömmar inget när man känner och klämmer. Men han reagerar ibland när man sitter upp och när man sätter press (som kan beror på många andra anledningar också). När man "lägger ner" hästarna efter passen ska de egentligen söka sig ner själva automatiskt (om man nu ridit rätt). Det gör han inte på samma sätt längre, han stretar emot ibland även där... Ska nog planera in att verkligen kolla upp hans rygg, för att vara på säkra sidan.

Praktikplats...
Har pratat och bestämt med Evaa att jag ska "praktisera" hos henne varje fredag. Vilket innebär då att jag ska mocka, fodra, fixa all annat syssla i deras privatstall. Sedan ska vi/jag tränings rida hästarna, kommer bli slitsamt och otroligt kul tror jag :)


Hej då kalla fötter!

Idag köpte vi ett par snygga vinterridstövlar från granngården, hur sköna och varma som helst! Perfekt när man rider ut, dock inget att rekommendera till dressyrpassen.
Men klart ett bra köp, nu slipper man frysa om fötterna och snygga är dom dessutom :)


Vi köpte dessutom lite foder till Prisen.


Till Minne av Anders Tillberg



Ja vart ska man börja? Kanske för cirka 6 år sen då man började rida för dig. Det var såå coolt, och så fruktansvärt läskigt, alltid var man lika nervös! Jäkla gubbe asså, men oj som man red, ALLTID till 110%. Säger som mina kära vänner, du lärde så många att ingenting var gratis, att det inte var någon dans på rosor att verkligen rida. Det var och ska vara jobbigt, tills man kom till stadiet då man verkligen dansade med sin häst...
Egentligen var du inte snål med beröm, bara det att du gav den när man verkligen förtjänade det. Och när du väl berömde, tog man åt sig mer än någonsin, det gjorde hela ens vecka! Du var speciell, funnits i hästvärlden i över 50 år, hjälpt ekipage upp till höga nivåer, du är som en ridbok man bara behöver slå upp för att få veta svaren... Och du valde din sista tid på våran ridskola, du valde dina sista år att lära oss omöjliga ungdomar vad ridning innebar... Det fick ta sina år, men aldrig gav du dig och som nu i slutändan visade det sig att vi inte var så omöjliga trots allt, kolla bara på hur många SJUKT duktiga ryttare det finns nu idag tack vare dig. Tack <3



Du var gubben som höll sig till den gamla lite tuffare ridstilen, tyckte det mesta nytt idag bara var trams! Många gånger höll jag inte med dig, många gånger var du pain in the ass, jäkla gubbe, usch ibland var jag inte glad på dig! Men oj så många gånger du trott på mig, berömt mig och hjälpt mig genom mina år med mina hästar.
Jag har också hört mycket om dig från min äldre syster, Lina. Hon red för dig mycket, och hon såg dig rida. Tamigfan kunde gubben rida, synd att jag aldrig fick se det, men jag tvivlar inte på det.


Evaa på Dixie under Anders clinik "gångarter" han höll på ridskolan.

Du blev sjukare och sjukare, det märktes på dina träningar under det senaste året. Det gav inte lika mycket längre som det en gång gjorde, kan tänka mig att du var bättre privat då, men i grupp var det aldrig samma sak längre.



Det du sa om Jacquard i början var "Ja, det är väl aldrig någon som ridit dressyr på den där hästen" (han kände till honom sen tidigare).
Åh vad jag önska du kunde se oss nu, hur långt vi kommit, hur fin han blivit.

Det finns MÅNGA miljoner minnen med den här gubben, alla lektionen, blod svett och tårar! Mycket skratt, ingen slår hans humor :') Hahha den gången då han råkade skrämma ALLA hästar med sin röst xD Eller alla gånger han skällt ut oss.. Min bockserie på Viola.. Eller att han envisade sig med att kalla min lillasyster för rumpnisse. haha han var för skön. :)

Vila i frid nu, gubbjävel ♥

Kvällsbilder

sämst kvalite, men tre mysbilder får ni klara er med ändå :)




Påväg till stallet...

Som jag sa nyss till mamma, får nog skita i att göra veckoplaneringar såhär innan det blir varmare... Kylan gör ju så att man strejkar! Usch känns som om vintern aldrig tar slut, det här är seriöst den kallaste och längsta någonsin ):
Det var tänkt att båda hästarna skulle få komma ut på ängen, men kom hem sent, det är mörkt, fryser som en idiot så ska bara upp och pyssla och pussa lite på dem nu, mamma följer också med.
Som sagt så skadar det inte att dom står lite var och varannan dag, så länge de får komma ut i hagen så :)

Funderar på att kanske nu i helgen skriva ett långt inlägg angående hackamore, då det finns många åsikter om det. Sen ska jag skriva ett minnesinlägg om en speciell ridlärare som gick bort under natten.. Men nu ska jag till hästisarna, får höras sen :)


En låt jag pressat lite under kvällen...


Dagens träning, Dressyr och ut

Surprise - ut


Jag red ut på honom själv i ganska exakt en timma, hur mysigt som helst! Vi tog oss för första gången själva över vägen och red till sandtaget i både skritt, trav och galopp. Dock ganska sämst underlag fortfarande så man får vara ganska försiktig och ta det lugnt. Men kan säga att han är mer okomplicerad än vad Jacken är att rida ut själv på, Jacken är BRA mycket töntigare. Haha kanske för att han känner stället utan och innan :P
Prisen var så söt då han typ halvfrustade hela tiden, skojar ni eller att jag längtar till sommaren sen?

Påväg ut, med och utan grejor.

Lägg märke till att han står typ precis likadant!

Jacquard - Dressyrlektion


Eftersnacket
Evaa - Kanon! Samma sak här, det är det bästa jag har sätt dig göra på honom tror jag. (jag har haft hästen i lite över ett år...)
Jag - Saken är den, att nu känns det som om vi kommit i det stadiet att jag kan börja samla honom mera.

Evaa - Helt rätt.
Jag - Det känns bra, men han bråkar ju mer...
Evaa - Du kanske tycker det, men jag får inte den uppfattningen. Därför att han bråkar ibland, men han går mycket mycket stadigare nu. När du plockar upp och rider honom stadigt så går han mycket stadigare, sen att du kan uppfatta att han krånglar och har sig, det gör inte jag.
Jag - hehe..
Evaa - Men galoppen är ju en jätteskillnad nu också!
Jag - Ja verkligen.

Jag krävde med andra ord mycket mer utav honom den här lektionen, kortade upp tyglarna och red som en liten iller. Jäklar vad han protesterade till en början, det gäller att man har mycket ben. Jag kände själv att jag hade mina händer mer ihop som var mycket mer stilla dessutom, så inte alls mycket "plockande" i handen, mest ett stöd och jävulskt mycket ben! 
Evaa sa inte speciellt mycket under lektionen så jag var tvungen att efter halva lektion fråga om jag verkligen gör rätt i att kräva så mycket som jag gjorde, om jag verkligen red rätt liksom. Alltid när jag är osäker på något så frågar jag, på så sätt går man hela tiden framåt. Galopperna går verkligen framåt, sista galoppen var klockren! Där kunde jag höja min hand och det kändes som om vi var värsta dressyrekipaget. Det går sakta men säkert framåt, det får ta den tid det tar helt enkelt :)  


Spegelfoto efter lektionen ;)


Svar på kommentar



1. Jag kan nog skillnaden på när en häst bockar eller enbart sparkar bakut. Du kanske aldrig sätt kombinationen utav de två delarna? Haha ja han gjorde det bara en gång, men fortfarande en bockning ;)

Jag tycker det här ser ut som om han ska bocka, right?

2. Visst vi kommer kanske lite nära men att jag ska rycka i honom ser jag inte? Dock har jag ett stöd i handen då han har hackamore och dessutom hänger sig lite.
Den här hästen är ganska känslig då jag tror att största anledningen till att han bockade var att han rev hindret med bakbenen. Känner en annan häst som alltid fick fnatt ett tag efter hindrerna om han råkade riva (Miramis).

Sen ger jag honom två slag eller skulle kalla det mer "markeringar" på hindret innan, visst kanske ser lite brutalare ut än vad det faktiskt är pga filmningen så jag förväntade mig inget annat än att ngn skulle reagera. Men ärligt talat skulle jag aldrig ge ett onödigt slag, så kan det vara så att den här hästen behöver lite övertalning ibland? Kul att man kan kommentera utan att veta fakta.  

Men alla får tycka precis vad dom vill så länge man står för det enligt mig då :)


Kalle bockar med mig ;)

Haha hitta en gammal film på mig och ridskolehästen "Kalle" från en hoppträning början av 2009 eller slutet av 2008, kommer inte ihåg. En arababisk fullblod med ganska mycket egen vilja, satte ihop en liten rolig del och laddade upp på youtube.. :P


Har nog aldrig varit tröttare efter en träning, det dumma var att jag inte hade ätit något under hela dagen och sånt är absolut inte bra!

härliga musikvideos

Tänkte dela mig mig utav två musikvideos jag tycker om. Det är mycket känsla i låtarna som passar in i videorna som gör att jag gillar dem så mycket...

Låt: Hilary Duff- I am



Låt: Sum 41 - We're all to Blame


Lovely

Jag skriver mitt i natten, inte så bra, sömn är ju otroligt viktigt! Det jobbiga är att jag älskar både mornar och nätter...

Jag skrittade iaf ut Jacken efter Prisen lektion, barbacka ett varv runt ängen.
Kommer kanske bli lite ändringar på veckoplaneringen då jag kommer rida privatlektion med Prisen för Evaa fredag morgon :)

Mina grabbar


Jacken i fredags, underbart väder! 


Åh när Sara (min medryttare/bästavän) kommer hem måste vi galoppera över de här ängarna!


Fire fighter fly

Hände en liten olycka idag...

Efter lektionen ställde jag prisen på gången, med bara grimskaft hängande framför. Jag pratade med Ebba samtidigt som jag stod bredvid Prisen.
Vi pratade lite om dagens lektion, lite om våra hästar och hur humöret kan påverka så mycket i ens ridning, var med andra ord helt inne i samtalet...
Det som hände gick riktigt jäkla fort, Prisen lekte lite med grimskaften och lyckades komma under med huvudet. Jag skulle precis lugnt bara fixa till det men istället kastar han sig iväg så fort att jag inte hinner hindra honom, som om han hade eld i baken.
Rätt på Casio som står mitt på stallgången med Ebba med sådan smäll så att hästarna framförallt Casio nästan går omkull, men klarar sig precis och Prisen fortsätter genom stallgången i 180...
När jag går för att hämta honom på andra sidan stallet känner man hur det luktar bränt på golvet... Måste vart broddarna som slipas mot ytan...

Det gick bra med båda hästarna, jag och Ebba mest skrattade... Vilket jag inte tycker är fel, det är bättre att man kan slappna av när något händer än att man själv ska stressa upp sig och det gick ju trots allt bra.
Såhär i efterhand tänker jag på att det hade kunnat gått mycket värre, som att Ebba hade lika gärna kunnat hamna i kläm... Usch knashäst, kan säga att Casio vart bra förvånad :P och vi skrämde slag på Johanna som var längre in i stallet hos sin ponny...


Lättnads dressyr

Hej jag känner inte riktigt för rubriktexterna, de är liksom lite för "stora" jag är lite mer för "skrivstilen".. Random, men kände bara att det inte passade in just nu.
Förlåt för mycket sent bloggande, men blogg.se har bråkat med mig.


Surprise - dressyr för Evaa Larsdotter
"så bra som han gick idag har jag aldrig sätt honom gå" sa Evaa idag på slutet av lektionen. Jag kan faktiskt hålla med henne där, så bra som han gick idag har han hittills aldrig gått med mig.
"Vad gjorde du idag?" Jag koncentrerade mig till 100... Började med att skritta ut 20 min innan lektionen för att rensa tankarna för att sedan vara med på lektionen och bara koncentrera mig på min ridning.
Trots att det var några stressade hästar med på lektionen så höll sig Prisen lugn och gick i stadig bra form hela lektionen. Det var bara när alla skulle ut från ridhuset som han stressade upp sig och inte alls kunde stå still! Knasen :)

Innan lektionen frågade Evaa mig dessutom om jag ska hänga med på en dressyrtävling, lätta klasser. 
4 April, känns som en kul grej att åka ut ihop. Hennes dotter och hon ska tävla då, hon sa även "tja om du vill får du ta den vita också" DANNY menar hon, men vi får se med den biten, tror jag bara vill koncentrera mig på Prisen då om jag följer med.  

Jag vet att jag måste koncentrera mig till 1000 varje gång jag rider, speciellt på Prisen för att det ska bli bra. Då blir det dessutom riktigt bra... Behövde verkligen det, hoppas jag kan fortsätta skärpa mig för det är otroligt fin häst jag har fått låna. ♥


Veckoplanering V:6

Den här veckan ska vi se om vi kan hålla planeringen ! Det är otroligt svårt på vintern då det inte finns någonstans att rida...

aMÅNDAG - Ut och skritta ca 20 min

TISDAG - Vila

ONSDAG - Lektion för Evaa.L

TORSDAG - Ut på ängen

FREDAG - Ut och dressyr

LÖRDAG - Dressyr i ridhuset

SÖNDAG - Tömköra i ridhuset

aMÅNDAG -
Lektion för Evaa.L

TISDAG - Dressyr på volten

ONSDAG - Ut ca 60 min

TORSDAG - Ut på ängen

FREDAG - Privatlektion för Evaa.L

LÖRDAG - Ut och skritta 60 min

SÖNDAG - Hoppträning för Annika.H

OBS, ändringar/omplaneringar sker hela tiden!

Hoppträning för Annika Hellgren


Jacquard
Det var länge sen sist och det är mycket kul att komma igång med våra hoppträningar igen. Idag hade vi bara lite övningar, bommar och kontroll då det var ett tag sedan vi tränade.
Kan säga att det verkligen har blivit en stor skillnad från första träningarna, han har blivit mycket starkare i galoppen och mjukare. Vi kan dessutom reglera galoppen mycket mera, nu orkar han även gå i en stor galopp. Vi kunde variera från 6 till 8 jämna galoppsprång mellan en linje på 23 meter vilket skulle vart omöjligt för några månader sedan. Det är så kul att det går framåt! Idag red jag även med tränsbett då för att variera lite, han funkade bra på det, han gillar sin dyra special bett ;) puh!

Läxa - förberedning till galoppombyte
Till nästa gång är att påbörja träningen till galoppombyten (då vi inte har tränat det alls under våran tid.. heh). Jag ska börja med att galoppera, göra halt och fatta ny galopp från halten. För att sedan övergå till att sakta av till skritt i tre steg innan jag fattar ny galopp. 
Det ska stärka honom lite till och göra honom mer uppmärksam, kvickare på mina hjälper. Alltså påbörjan för att sedan träna galoppombyte.

Lite filmer från idag.... Mobilkvalite. :P  


Jag har planerat in en hoppträning för henne på Prisen nästa vecka :)
Kommer bli intressant, idag fick han stå ♥


Dressyr KM kval

Framridningen kändes ganska bra efter ett tag, jag tog många fattningar och till slut gick han stadig även i galoppen.
Sen när vi fick komma in till ridhuset sa vi hej till gamla Jacquard... Han vart plötsligt mycket hårdare i munnen och mycket mer okoncentrerad. När jag var klart var jag klart missnöjd.. Kunde gått mycket bättre, jag vet att han kan bättre.

Men samtidigt är jag ganska nöjd, vi har tränat dressyr ordentligt bara en enda gång sen jag satt igång honom. Vet att det bara kan gå bättre nu, måste planera in lite dressyrtävlingar också så att vi kan få mer rutin. Jag tävlar inte för att vinna, utan för att utvecklas såhär i dressyren som trots allt är grunden till all ridning! Framförallt för hoppningen, det är mer hans gren om vi säger så :) (men matte tycker dessutom att dressyr så otroligt kul!)
Jag sov dessutom ingen vidare under natten och allt har varit lite rörigt i mitt liv just nu så överlag är jag nöjd.

Hahha naw.. han hoppade över linjen i början ^^


Sedan gick jag ut på en promenad med Prisen tillsamans med syrran och hennes hund Kastor, vi pratade massor och hade det supermysigt!


Bilder, KM kval Dressyr

Jag & Jacquard rider fram








Fotograf: Ronja Nordström


Tävling snart

Hejsan, om cirka 10 minuter åker jag upp till stallet. Ska tävla dressyr idag, KM kval 2.
Eftersom jag redan är inkvalad så är den här omgången inte så viktig som den hade kunnat vart, men jag är ändå taggad!
Ska tävla Jacquard och vet att det finns många hästar som vi inte kommer ha en chans emot, men vi är med för att slå vårat egna resultat, då det bara gått bättre och bättre för varje gång. Kan lägga in film någon dag om hur det såg ut på våran första dressyrtävling, kan säga att vi kom sist haha.
Tyvärr blir det ingen film den här gången... Min kompis har min filmkamera och har inte lyckas lämna tillbaka den, men ska försöka få min syster att fotografera lite, då hon kommer och kollar idag. :)

Jag och Jacken startar allra först klockan 2, så vi sätter ribban på tävlingen. Önska oss lycka till! 
 
Btw så stryker jag mig på Surprise, vi är inte redo än känner jag.. Blev ingen WE träning imorse då jag var tvungen att sova ut lite.

no matter what

En film med lite bildserie på min prins ♥


Det har vart bättre dagar

Red Prisen i ridhuset en halvtimma innan hoppträningarna började... Vilket betyder att vi var tvungna att dela den med min gamla hopptränare som fixade hindrerna inför träningarna.. Vilket betyder att många uppe i kafeterian kollade på... Vilket betyder att jag inte alls var så koncentrerad som jag borde vart... och vem får igenom något på bara en halvtimme?
Nej det gick inte speciellt bra, men det hade ju sina anledningar idag. Jag red en stund på ängen också, men det gick inte så mycket bättre där så jag gav upp och red hemåt.

Tror jag kanske stryker mig dressyr KM imorgon, att rida och bli bedömda just nu känns inte så passande. Men bestämmer mig först imorgon.

Morgondagen ser ut så att jag först klockan 09.00 har WE träning, sedan Tornespel. Eftersom jag ska tävla dressyr på Jacken så ska jag inte rida honom alls på morgonen, men tror jag ändå tar Prisen på WE träningen och bestämmer därefter om jag ska stryka mig eller inte.
Det ända minus på det är att jag från början hade tänkt o rida Bonito (från ridskolan) både på WE och Tornen, men blir inte så nu om jag tar Prisen istället. Kanske lika bra det, så slipper jag känna hugget i hjärtat av att rida min soulmate igen.

Jacken red jag ut i cirka en timma, han var superpigg och massor med glad. Helt underbart, han är helt otrolig den hästen och jag är åter igen så glad att jag har honom, han är min lycka i stormen... <3


En dålig dag till häst är bättre än en bra dags fiske

Idag har inte varit en bra dag, skulle ha kunnat vart bättre. Red med på en vuxenlektion med Prisen, i slutet av lektionen frågade min tränare mig "Är det du eller han som inte är på humör idag? Eller är det kanske båda? Jag har sätt bättre :)"
Jag svarade att jag inte visste... Det gick ingen bra, han var stark och streta emot, jag kände mig hård i handen och nej, idag funkade det bara inte :(

Men det är otroligt skönt att ha en tränare som känner en såpass bra som hon gör, hon vet vad jag kan och vad jag vill, hon märker när jag inte är på humör och ger mig alltid goda råd när allt bara går fel.. Hon gav mig tips inför morgondagens ridning...
Jag ska ta ut Prisen i ridhuset innan de börjar bygga upp hindren till hoppträningarna. Då ska jag sätta på musik och försöka koppla bort allting, jag ska träna på galoppfattning och jag ska koncentrera mig, gemig fan på att jag kan det här. Jag ska rida med mer ben, det är det jag tappar. Jag måste också korta mina tyglar och ska inte alls behöva ta så mkt i handen (där av slipper jag känna mig dum o hård i handen, jag behöver ju inte vara det)...

Jacquard fick stå, som sagt så sprack min lilla planering redan i början av veckan. Gick iaf in och gosade med honom, han buffade på mig och jag buffade tillbaka. Det vart liksom som en busig liten kamp vi hade, inte som det brukade. Sen kliade jag honom massor pannan innan han buffa en sista gång (lite småsurt) och började äta av det sista utav höet...
Jag tänkte på det idag, har ju lärt mig att man ska bli sur och "säga till" hästen när den bufflar. Eftersom det är en dominans grej som den gör.. Men behöver det verkligen vara så? Vem har sagt att det alltid är det rätta? Jag vill dessutom inte behöva vara "dominerande" en "ledare" över hästen på det sättet... Jag vill istället kunna "leda" hästen som hästarna i flocken alltid gör. Jag vill gå ifrån "western NH" och istället hitta en relation via sällskap och kärlek. 
Idag var det en person i stallet som skrek till sin häst, vad är meningen med det? Skriker man till sina vänner om man tycker olika? Hur ska man då kunna vinna tillit.. Kärlek.. en bra relation? 
Jacken visar ofta om han tycker ngt är fel, han kan buffa för att han är på dåligt humör eller bara lite smått irriterad. Det är svårt o förklara, som nu var det som om han buffade lite för att han tycker att jag dissat honom för mycket under kvällen. Vet att han höll koll på mig, lyssna när jag prata med Prisen osv. Sen när jag gick in till honom, var det som om han ville säga "Jaha, nu duger jag?" Åh min gulle <3


Surprise
 visar mer och mer sin personlighet, som när jag ställer honom på gången, sätter aldrig fast mina hästar om jag absolut inte måste. Men Prisen är lite busig så han måste ha grimskaft hängande framför sig än så länge ^^   
Då sänker han ibland huvudet sakta lite i smyg för att kanske lyckas smita under grimskaften (han har lyckas en gång) men när jag säger "hörrudu jag ser dig" så bara skakar han busigt på huvudet.

Hästar är verkligen underbara djur, alla ser inte det fina, personligheten. Tyvärr är de bara det "djur" i mångas ögon, som ska uppfostras och lyssna på minsta lilla du säger och gör...

 Ett kanske ganska tråkigt o långt inlägg, men speciell för mig.. Klockan är dessutom mitt i natten, men inlägget handlar om den 4 feb 2010.


Fina bilder på min prins

♥Min ängel på jorden, utan dig skulle jag inte vara lycklig idag♥
Här kommer lite bilder från sommaren 2009 ~





Dagens träning, dagens bästa.

Surprise - Ut
Känslan av att alltid känna sig trygg på en häst är underbar, och äntligen känns det så nu med Prisen, vilket gör honom mycket säkrare på hoven!
Jag skrittade ut i ovädret, med hackamore på halvlånga tyglar, blåste som tusan. Vi travade också en del, förbi grisar och råddjur.
Kom på att han har inprincip slutat testa mig, nu kan jag rida ut helt själv med långa tyglar utan att han hittar på något bus. Vi travad en del på volten och det märktes att han trivdes med hackamoret samtidigt som han frustade en del, kanske en ovan känsa att ha ngt som trycker mot nosen?

Jacquard - Dressyr
Gick suuuuper! Det börjar alltid med att det går bra, sen protesterar han mkt och ställer höga krav på ryttaren, sen går det jättejättebra. Jag har rensat mina tankar för mycket ikväll så kan inte riktigt förklara just nu... Mer än att jag älskar sadeln och jag älskar min häst! Första gången vi tränar dressyr på riktigt på länge, har saknat min skrutt. Han är verklige helt underbar min häst, det finns inga ord, jag är så glad att jag har honom.
Nu kunde jag komma åt honom på ett sätt jag aldrig förr kunnat, rätt sadel avgör verkligen mycket!


Rätt sadel = otroligt viktigt!

Kom hem med två nya sadlar från Mustang igår, en dressyr och en hoppsadel.
Mustang är ett ställe där du åker in med din häst och låter en godkänd sadelutprovare prova ut sadlar åt dig. Det är det bästa jag gjort och jag undrar varför jag inte kommit på den tanken förut? svaret är enkel, pengabrist...
Jag har aldrig varit duktig på sadlar, har alltid litat på en viss person som vi får låna sadlar utav. Vi har aldrig heller haft en tanke på att lägga ner så mycket pengar på en foderhäst när vi ändå får låna sadlar gratis. Då klagar man inte ifall man skulle vara osäker på om den verkligen sitter bra eller inte, illa.. Men så är det.

Hur kom det sig att vi köpte egna sadlar nu då?
Det började med att jag ville ha en sadel som man kunde rida dressyr i då den här lilla, stenhårda som jag alltid haft är helt omöjlig att göra det med! Men under flera år har jag och mamma litat på den här personen för mycket och insätt den senaste tiden (då jag kört mitt egna race) hur mycket fel hon haft med hästhållning osv... Då bestämde vi oss för att även köpa en ny hoppsadel, därav bokade vi tid på Mustang.

Hans gamla sadel blev utdömd.
Det första han gjorde var att känna på Jackens rygg, det märktes tydligt att han ömmade. Sen tog han sadeln som jag hade med mig, satte den på hans rygg och dömde ut den direkt.
Hans första kommentar var att den var hård, alla som ridit i den fattar HUR hård. Han nämde också att Jacquard var tålig... Vilken annan häst som helst hade börjat protestera för länge sedan... Och jag har haft sadeln sen i somras...

Från 0 till 100.
Första hoppsadeln som sadelutprovaren provade ut satt perfekt! Den var som gjord för Jacquard, han var imponerad själv att han satte det så bra på första försöket.
Jag fick provrida, har aldrig ridit i en skönare sadel förut! Men alla sadlar är väl sköna om man jämnför med hans gamla stenhårda skitsadel. Jag fick provhoppa med den, och helt plötsligt fick man superbra stöd för skänklarna! Herregud vilken skillnad det var... Från 0 till 100 var sadelutprovarens egna ord.



Vi provade kanske tre olika dressyrsadlar, alla satt bra men det var mest för att jag skulle få känna skillnaden på dem. Det var bara små skillnader som gjorde att sadel nummer två som jag provade satt bäst!



Mustang har ett stort sortiment...

- det här är bara en liten del, tre bilder i olika vinklar... Det finns nya och begagnade sadlar!


Det är helt otroligt att vi kommit såpass långt som vi kommit med den gamla sadeln... Jag har haft hästen i cirka ett år och har haft den hårda sadeln sen i somras, fick den precis innan träningslägret på ÅBY vecka 32(?). Inte konstigt att han var helt annorlunda under lägret... Det gick bäst till slutet, det måste vara som om han vänjde sig med det som gjorde ont.  
Jag bytte sadel för att jag var osäker på om den gamla satt någon bra, men den vi fick istället satt med andra ord minst lika dåligt om inte sämre!

Jacquard måste vara extremt tålig, stackaren... usch. Det får mig att tänka på Bonito, där sadeln måste vart en anledning till att allt gick som det gick. Jag böt ju sadel också, men den vi bytte till.. kan den ha varit så mycket bättre? Tänk hur många hästar på ridskolan som kanske har en sadel som sitter dåligt..?



Fattar ni hur taggad jag är nu? Det kan liksom bara bli bättre känns det som! Jag och mamma planerar att även prova ut en sadel åt Surprise hoss Mustang, man blir ju lite osäker...
Och JA det är värt det, så länge hästen mår bra är det värt alla pengar i världen. Sadeln kan man alltid sälja den dagen man kanske inte har hästen mer...

Allt för dig

Lång dag idag, hinner inte blogga ikväll. Planeringen sprack redan första dagen, Prisen fick stå för jag hann inte rida honom. Massor med plugg nu.. usch men bara att kämpa sig igenom det.

Men.. jag är glad! Så mycket pengar jag la ner på Jacquard idag har jag aldrig gjort förut, och aldrig har det känns så bra som det gjorde idag.



Veckoplanering V:5

Jag satt länge under söndagskvällen och försökte klura ut en bra planering för hästarna inför kommande vecka. Första gången jag måste planera för två, det var bra mycket svårare. Det kommer att bli sena kvällar då ridhuset oftast är ledigt först efter 21.00 på kvällen.
Dessutom slutar jag skolan sent, har massor med plugg och annat hemma som måste fixas. Långa dagar vilket betyder att jag kommer blogga först sent på kvällarna...

Såhär fick jag ihop rid schemat då...


MÅNDAG - Sadelutprovning hoss Mustang

TISDAG - Dressyr i ridhuset  Han fick vila

ONSDAG - Ridlektion för Evaa Larsdotter

TORSDAG - Ut ca 40-60 min

FREDAG - Skrittas ca 20 min Dressyr i ridhuset

LÖRDAG - Programridning (KM kval 2, dressyr) 

SÖNDAG - Hoppträning för Annika Hellgren

MÅNDAG - Ridlektion/hoppning för Evaa Larsdotter el dressyr i ridhuset (om vi inte hinner hem från Mustang) hann inget, så han fick vila.

TISDAG - Skrittas ca 20 min Dressyr i ridhuset

ONSDAG - Ut ca 40-60 min

TORSDAG - Dressyr i ridhuset

FREDAG - Ut/dressyr i ridhuset Ut och skritta ca 20 min

LÖRDAG - Programridning (KM kval 2, dressyr)

SÖNDAG - Ut ca 60 min, ta det lugnt

Just nu är det lite enformig träning, men så fort det blir varmare kommer vi kunna lägga till massor som tömkörning, klättring, cantra, galoppsadel, horsmanship/lek i ridhuset, längre uteritter och ja, allt möjligt...


RSS 2.0