Dagens träning - T & D


Surprise
Första gången jag tömkör på... 1,5 år? Har inte gjort det sen jag hade Bonito, så Prisen fick vara min försökskanin. Kan säga att det tog cirka 20 min innan jag hittade tekniken, innan han riktigt började arbeta och samarbeta (fatta vad jag vill). Vi höll på lite över en timma, och de sista 20 minuterna gick han super. Eftersom jag inte är så van med tömkörning så tränade vi mest på rakt spår, lite på volter och samlad kort trav.
Vet att han har blivit tömkörd massor, det märktes också att han var van, perfekt läromästare för mig då :)
GRYMT kul var det i vilket fall som helst, tror jag ska försöka tömköra båda hästarna lite mera nu.




Jacquard
Märkte att han hade lite början till skavsår på ryggen, som om det skulle vara efter sadeln. Känns dock konstigt att jag inte märker det förrän nu, sist jag red med sadel på honom var i fredags. Tur iaf att vi ska prova nya imorgon, så jag sket i den, fick bli barbacka istället (känns nästan mer naturligt att rida utan än med sadeln nu för tiden).
Red med det tredelade bettet lite dressyr i ridhuset, han kändes mjuk och fin som vanligt. Kände lite på honom bara, red i cirka 40 minuter. Ibland slog han ifrån, men större delen av tiden gick han stadigt i formen. I galopperna hade han huvudet upp i det blå till en början, men mjuknade sedan och gick även där stadigt i båda varven. Fattningarna tar han otroligt snabbt nu för tiden!
Det är sjukt kul att rida honom just för att det bara blir bättre och bättre för varje vecka/månad som går. Han är mycket speciell, har som sagt tagit ett år för mig att komma någon vart, nu är han helt underbar!
 
Men tålamod... det viktigaste enligt mig när man jobbar med hästar.
 

sweet dreams


Fick jag idag när jag kom tillbaka till stallet... Det började med att mammas tömkörnings tränare var där, vi småpratade lite om hästar, träningen osv. En otroligt trevlig tjej/dam, gillar henne skarpt!
Hon kommenterade då en film som jag lagt ut på youtube, som hennes dotter hade visat henne. Hon sa att den var jättefin, att den berörde henne och att hon hade typ börjat gråta, hennes dotter tyckte tydligen att hon var jättepinsam!

Filmen var såklart en liten bildserie med Bonito, som jag hade lagt ut några månader efter att ridskolan tog tillbaka honom...


Efter hon hade åkt pratade jag och mamma lite, om hur duktig hon är osv. Hon skulle tydligen kanske behöva ta bort sin häst och då troligen helt sluta med hästar, trots nya möjligheter till eget ridhus, fint stall osv. 
Då sa mamma "Det är som du med Bonito, du kämpar ju fortfarande" och vi pratade lite om när man tappar lusten när alltet försvinner liksom... Samtalet, orden betydde otroligt mycket för mig...

Dagens träning - Töm & Bus

Idag fick hästarna endas vara ute 4 timmar i hagen, och det märktes på träningen kan man lugnt säga. Varför de inte var ute längre berodde på vädret (som var otroligt fint!?), tydligen för kallt...
De flesta vet vad jag tycker om sånt där trams, läs HÄR om ett tidigare inlägg just om kyla.

Jacquard - Tömkörning med mamma.
Sista träningen för kursen som mamma gick på. Han hade tydligen varit en liten åsna, inte velat gå ut på spåret, stått lite på bakbenen och krävt otroligt mycket från mamma. Haha, här får man ingenting gratis, men en otroligt bra läromästare är han då han går klockrent så fort man själv lyckas göra rätt.
Tränaren fick ta över tömmarna ganska mycket idag, mamma är ännu inte så hästvan men hon håller på och lär sig. Han fick iaf jobba på bra idag och jag är ganska ledsen att jag inte hann kolla på denna gång!
Nu när kursen är slut planerar jag och mamma att ta privatlektioner i tömkörning tillsammans med båda hästarna för tränaren, vi väntar bara på varmare väder så :)

Surprise - massa bus...
Red ut med Ebba och Casio medan Jacken tömkördes, ja vad väntar vi oss? Allt går klockrent tills vi kommer till grisarna, jag hinner komma på tanken att han inte testat mig på länge...
Men idag var det andra bullar, grisarna gav dem en anledning att bråka och busa. Det var vändningar, stegringar och till och med lite bockande! Hej och hå, blir ju inte bättre utav att hästarna är wannabe varandra, vänder den ena ska den andra också börja. Går den ena förbi går det bra för den andra också, haha vilket får mig att tänka på Bonito, han var också otroligt duktig på att härmas. 
Jag och Ebba har bra tålamod så det gick ju bra ändå. Vi red inte så länge för att det var kallt, men minst 30 min var vi nog ute.
Krävde inte så mycket utav honom då han bara la huvudet på sniskan idag, men imorgon hade jag tänkt och tömköra honom.


They don't understand




Varför ser dom inte det jag ser, jag har sagt mitt, men de lyssnar ändå inte skit på mig. Men hur fan kan man vara så blinda? Vad är problemet.
Det är så jävla mycket skitsnack, jag mår fan illa...


You make my day

Massor med timmar tillbringades i stallet idag, min personliga fotograf Siri var med. Hjälpte till och knäppte massa bilder, så hästarna fick motion tillsamans. Supermysigt var det!




Vi började med en promenad runt på gården, jag red barbacka på Jacken medan Siri gick med repgrimma på Prisen.


Vi hälsade på "min" tredje prins Bonito


Snyggingar! Som Pia sa.. Du fastnar alltid för Mirre och Bonito hästar, alla har de något speciellt. Kanske är det araben som speglar sin personlighet, då alla tre är arabkorsningar.


Vi gick/red ner till vattnet, så otroligt fint!







Sen tog vi oss ner till ridhuset en stund, jag bytte träns och grimma på hästarna. Satt upp och började rida Prisen barbacka medan Jacken stod snällt i mitten av ridhuset. 



Första gången jag rider barbacka på honom, hur mysig som helst att sitta på! Här känner man ingen ryggrad inte som på Jackisen ^^


Vet inte hur många gånger han gått med hackamore förut, men han verkade trivas. Skönt då jag kan variera lite mera :)


Ibland "åkte" nosen in lite för mycket, men övrigt så gick det veldigt bra. Det är STOR skillnad när man rider lektion eller bara själv i ridhuset, nu var han hur lugn och fin som helst, inte alls stressad eller ofokucerad.


Haha, när vi kom till galoppen drog han ner huvudet mellan bena och studsa, små försök till att bocka. Buse, han var så otroligt söt så jag kunde inte sluta skratta<3
Bilden tagen på andra försöket då jag satt dit en "livlina" runt halsen, kändes att det kunde vara bra och ha när huvudet och resten försvann. ^^



Sen var det Jackens tur :)



Jag är helt KÄR i den här bilden!


Red runt i repgrimma, han lyssnade inte så jättebra till en början. Men det var ett tag sedan vi tränade, efter ett tag tog han mina hjälper bättre.
Två gånger tog han de "rätta" dressyrhjälperna till rygga riktigt bra, så jag är supernöjd eftersom det är de vi har svårt med.




Sen fick det räcka, uppe i stallet pysslade jag länge med båda hästarna.

Imorgon kommer mamma tömköra Jacken och jag kanske kommer leka lite med Prisen i ridhuset.


Dagens träning - PULSA

Idag fick båda hästarna pulsa lite i snön, cirka 15-20 min vardera. Jobbigt men nyttigt och samtidigt kul! Att låta hästar pulsa i djup snö är perfekta tillfällen när man kanske har en pigg eller busig häst, då dom inte orkar busa eller springa ifrån på samma sätt.

Siri Brandell var med oss med kameran!






















BUS & MYS :D

Dagens träning - Hoppning

Är inte hemma så det blir inga bilder eller intressanta inlägg just nu tyvärr men sitter här med gitarrspelande i bakgrunden ^^
Igår hände inget speciellt, hästisarna fick stå då jag hade mycket plugg.


Surprise - Lektion - Hoppning

Med jaktkandaret idag för min dressyr/torner/WE tränare Evaa på lektionen idag, som då kan en del hoppning också såklart. Eftersom det är himla "mysigt" väder ute så var vi bara tre på lektionen, skönt!
Prisen var inte alls stressad förutom när jag skulle sitta upp utanför stallet och i ridhuset. Hoppningen gick kanon med tanke på att det var trots allt våran första hopp-träning ihop.
Vi hade två studs längst långsidan, lite för kort avstånd bara för att Prisen skulle behöva korta sig lite, jobba lite extra med bakbenen.
Sen hade vi ett hinder längst diagonalen och red små banor med hindret och studsen, höjderna låg runt 60 cm.
Tyckte att både jag och Prisen fick ut mycket utav den här träningen, båda fick jobba. Jag då han inte ger något gratis och han för att han var tvungen att korta sig och arbeta extra vid studsen, lite gymnastik alltså.

Känns kul att jag börjar komma igång med träningen nu efter min sjuka period, Jacken fick dock stå endas pga snökaostet ute, tyvärr.

Imorgon är jag ledig, så ska rida ut båda hästarna och Siri kommer kanske plåta oss, hoppas för lite fina bilder imorrn då! :)

tävling

Tävla om ett snyggt armband från LNsmycke.blogg.se 

Klicka HÄR för att vara med i tävlingen!


Valfri text på brickan.
Välj mellan bokstav A-Z, siffra 0-9 och &-tecknet.
Nickelfritt.


Dagens träning - D



Valde att ha Surprise på lektionen, får bli så på måndagar. Vi hade bara vanlig dressyr idag, tränade inte på något speciellt.
Vi red mycket i bågar till en början och la ner dom innan vi började samla upp lite mera. Prisen tappade ofta koncentrationen och ville kolla på annat istället för att lyssna på mina hjälper, men efter ett tag började jag faktiskt rida ordentligt.
Det var ett tag, mitten/till slutet av lektionen jag verkligen red allt vad jag hade, och han gick riktigt jäkla bra. Sedan orkade jag inte mer, det tog på mina krafter. 

Evaa (min tränare) sa att det här är det bästa hon sätt utav oss hittills, och han ser riktigt fin ut när jag lyckas hålla ihop honom. Hon tror också att han förmodligen behöver mycket stöd i handen och mycketmycket ben, det känner jag också.
Dock orkade inte jag som tidigare dagar att rida fullt ut, är fortfarande sjuk. Idag kände jag att det var första gången på länge som jag ärligt talat red, vilket slutade i illamående.

Därför fick Jacken stå idag, bokstavligt hatar jag att vara sjuk! Man vill få ut så mycket mer än vad man orkar och kan... Det är ett under att jag orkar med en häst om dagen just nu, skönt att det inte är tävlingssäsong.


Sommarminnen

Ikväll blir det lektion på Surprise, sen blir det Dressyr på Jacken.
Nu blir det lite bilder som Siri tog på mig och Jacquard sommaren 09.
<3



Så nu ska jag till grabbarna, ska pussa lite extra på Prisen från hans matte :)


Fick bli en hoppisbild på honom också, från provridningen.


Tävling



http://lovicious.blogg.se/2010/january/tavling-for-hastintresserade.html

Varför inte, kan vara värt ett försök. Va med du också! :)

we like

Som ni ser har jag en ny design nu, tack vare min kära vän Siri Brandell. Hon är en utav mina absolut bästavänner, en grym ryttare och en awesome fotograf! Står för 50% utav alla finfina bilder på mig och random hästar.
Ja, hoppas ni gillar den lika mycket som jag, ascool om jag får säga det själv :)
Hoppas också på att det ska bli roligare att läsa. Det enda som fattas är bild på Prisen, men det ordnar vi på ngt sätt sen.

En dag i taget...

Igår var det då ett år sedan jag tog Jacquard på foder. Då bestämde vi ingen sluttid på när jag skulle lämna tillbaka honom. Planen var väl att jag skulle ha honom mina två sista år på ponny, innan vi skulle bestämma något.
Så vi körde på, jag tog en dag i taget och tänkte inte så mycket mer på det, två år är en lång tid.
Med tiden hittade vi varandra mer och mer och ångesten över att han inte var "min" häst började komma, allt vart så mycket svårare eftersom hans ägare hade flyttat sin nya häst i samma stall + att hans medryttare fortfarande red honom en gång i veckan.
Anledningen till det var för att hon tyckte om honom så mycket, jag var tacksam över att få ha honom så det var mer ett "tack" än ett behov. Men saken var den att hon skulle få ta en westernlektion på honom en dag i veckan, men vad jag kan minnas vart det inte en enda lektion, jag visste knappt vad hon gjorde eller hur hon red honom. 

Det gjorde allt så mycket svårare, att hela tiden känna ögon i nacken (fast att det inte var så) och hoppas på att dem inte tycker att jag skulle hantera honom helt idiotiskt. 
Jag skulle helst rida utan nosgrimma, om den fanns där skulle den sitta lös och jag skulle tränsa på ett speciellt sätt osv. 
Jag kommer ihåg att han fick ha en pullarnosgrimma på sig på våran första tävling, han ansträngde sig lite och andades ganska tungt. Tydligen var det för att jag hade pullarnosgrimma...
Medryttaren följde även med på våra första utetävlingar, då han har problem med transporter, så vi lastade och gjorde allt på hennes/deras sätt, trots allt dem som kände hästen bäst.
Det gjorde mig osäker, allt vart sån stor grej.

Tiden gick och sommarlovet kom, gav mig en anledning att rida "min" häst själv alla dagar i veckan, det var en otrolig lättnad. Ägaren flyttade även sin nya häst på bete, därav försvann kontakten helt med Jackens gamla medryttare (hon red nämligen ägarens nya häst väldigt mycket). 
Nu började vi köra helt på vårat sätt, vi blev bland annat av med hans transportproblem.
Nu går han in på 4 sekunder när det förut kunde ta en timma, han stå kvar i transporten längre och man behöver inte kasta sig ut så fort bilen stannar.  

Mitt band med honom blev starkare och en dag insåg jag hur mycket han betyder för mig, den dagen är en annan historia. Jag insåg också att det var hans medryttare som hade styrt och ställt ganska mycket, hans ägare visste att han inte kunde ha det bättre än hos mig och hon gillade mina metoder.
Hon fick ofta tårar i ögonen när hon såg oss två ihop, som på tävling, träning eller som när hon hittade oss två ute på youtube.
När han sedan fick stå på bete granne med hennes "nya" häst sa hon något till mig som kommer att betyda mycket. Hon sa öga mot öga att jag skulle få ha honom så länge jag ville och att han är till salu till mig, alltså att jag får köpa honom precis när jag vill.
Det är hennes ögonsten jag har, vet inte hur många år hon haft honom men jag litar på hennes ord, jag snarare lever på dom.

Samtidigt kan jag inte sluta vara nervös varje gång hon ser oss på någon tävling eller träning, kan inte hjälpa det. Det måste vara efter min förra foderponny som kom att betyda allt för mig, som jag fick ett sorgligt slut med. Massor med löften som de inte kunde hålla, massor med skitsnack och lögner. Det gav mig ett sår djupt in i hjärtat som aldrig kommer att läka, en saknad som jag kommer få leva med livet ut.
Men tack vare Jacquard kan jag leva med såren, han var mitt hopp som kom för ett år sen. Därför måste jag lita på orden, och därför tror jag på dem... 

 
Vart jag egentligen ville komma med det här inlägget var att jag håller på med en bildserie från vårat år ihop, som ni märker är jag en ganska känslosam person och texterna kan råka bli liiite längre...

<3

Idag är det en speciell dag...


Dagens träning


Med Surprise
Det var min första lektion då jag missade starten. Working equitation är en ny gren för mig och det ska bli intressant att lära sig mer om den.
Idag fick jag tyvärr inte veta så speciellt mycket, det var mest träning. Men vad jag fick veta är att alla moment i den här grenen görs bara i skritt eller galopp, alltså ingen trav och att man hela tiden rider med en hand.

Vi tränare på ryggning idag, att kunna styra och svänga. 
Vi fick rygga i en volt och genom en liten labyrint (med en böjd).
Tekniken är att man svänger med framdelen, inte bakdelen. Man ska alltså tänka på att flytta framdelen, rygga, flytta framdel, rygga, flytta och rygga. 
Prisen kan det där, men han ville inte riktigt så vi tog det lugnt, ett steg i taget. Till en början är det bra att ta det lugnt, ett steg, vänta lite och sedan ett steg igen. 
Allt eftersom flyter det på mera. 
Vi tränade också på att...
Fatta galopp från skritt och att bryta av till skritt igen. Det gick mindre bra för mig, men med tiden kommer det bli bättre.  Vi galopperade också slalom mellan några koner.

Vi jobbade självständigt hela lektionen, jobbade med det vi kände för.

Dagens form/humör
Såklart hade jag försovit mig, fick hur brådis som helst. Surprise hade fått stå inne på morgonen och var väldigt stressad då han inte hade fått följa med de andra hästarna ut i hagen.
Men jag försökte att själv vara lugn för att inte stressa upp honom mera, kanske bäst att låta honom få gå ut i hagen nästa gång.
Kom "bara" 15 min för sent... Men Prisen hade lugnat sig så fort vi hade börjat röra på oss, det var skönt.
Jag var inte på så jättebra humör, hade alldeles för mycket tankar i huvudet, kunde inte koncentrera mig. Så jag slutade med övningarna och började rida dressyr, det gjorde jag fram till att mamma kom med nästa häst och nästa träning började.




Med Jacquard
Det här är en utav de roligaste grenarna jag vet, något jag och Jacken kommer satsa på i framtiden. Vi har tränat tornerspel i cirka ett halvår nu.
Som sagt så missade jag förra gången så det här var första träningen för oss iår. Precis som i WE träningen så brukar vi träna lite självständigt med olika moment. Men idag var det annat...

Överlämningar
Som i stafetter och gymnkana så måste man kunna lämna över ett spö, klappa hand eller något liknande till sina medspelare. I tornerspel är det bra att kunna, fast mötandes i full galopp då.
Vi gjorde det som en egen stafett där vi turades om att galoppera med en pinne, runda en kon och komma tillbaka till nästa häst som står redo i "fållan", lämna över pinnen för att sedan ställa upp vid sidan.
På så sätt fick vi övningen att rulla på bra.


Syfte med övningen
Först och främst tränade vi det för att bli snabbare vid överlämningarna, men också för att hästarna ska öva på att våga mötas i full galopp.
Våra hästar var förvånansvärt modiga och klarade övningen väldigt fort, det var bara en häst (som inte varit med så länge) som kastade sig och tyckte det var skitläskigt.
Vi tog det lugnt i början men ökade svårigheterna allt eftersom. Nu skulle den man mötte fatta galopp innan överlämningen sker, på så sätt vinner man tid och det går mycket smidigare.

Kan erkänna att det var lite läskigt till en början, och jag förstår hästarna.
Att möta en annan i full galopp är inget att leka med, det krävs full koncentration då en olycka lätt kan förekomma. Men vem har sagt att tornerspel är ofarligt? Verkligen inte, därför jag gillar det, spänningen i det hela.
Vi avslutade med att ta tid, ju snabbare vi var desto bättre, sen skulle vi slå tiden också.

Lärorikt
Både hästar och ryttare blir modigare efter den här övningen, samtidigt som man tränar på att snabbt fatta galopp, svänga fort och gasa igen. Grym träning med andra ord, och vi som har tränat länge fick för en gångs skull verkligen kämpa. Det är inte så lätt som det låter kan jag lova. 

Dagens form/humör
Jacken var sjukt pigg och taggad, han verkligen älskade det! I väntan på "överlämningen" så studsade han lite på bakbenen innan vi skööt iväg. 
Alla i gruppen är så otroligt seriösa i det vi gör, vi bara skulle slå tiderna! 
Jag kunde själv rensa bort tankarna och koncentrera mig på övningen...


Imorgon tänkte jag kanske leka lite horsemanship med hästarna i ridhuset, vi får se :)

Dagens träning - Dressyr

Jacquard
Skrittade cirka 20 minuter ute innan jag kände lite på honom i ridhuset.
Till en början ville han inte riktigt gå fram eller ut i spåret, ormade och skråmde sig lite, det var ju jobbigt att behöva jobba!
Trots att han inte riktigt gick fram till bettet var han mjuk och fin i munnen, ganska stadig. Han är en himla känslig häst, därför jag är försiktigt med att låta andra rida honom med bett i munnen.
Man behöver endas korta tyglarna och känna ett stöd, knappt ta något alls, jag har arbetat med mycket sits och lite hand för att han ska ha blivit så mjuk och fin som han är i munnen.

Efter ett tag så lossnade hans istadighet och han arbetade i den mån som jag begärde utav honom, jag är sjuk för tillfället så jag klarar inte av att rida fullt ut just nu.
Men det är lagom, för det är först nu vi sätter igång träningen ordentligt igen :) Mjukstart med andra ord.
Han tog fattningarna bra, lyckades även där gå i stadig form samt hålla formen i avsaktningarna. Nu bara längtar jag efter en privatlektion! Och hoppas han kan sköta sig lika bra med andra hästar sen..


Surprise
Fick vila idag, eftersom jag är sjuk och att han är den som gått mest den här veckan.


Maybe, a dream come true

Idag när jag skrittade ut på Jacken ringde jag min kära syster Lina. Hon är min egna lilla ordbok, stödet och tryggheten när det är något jag är osäker på eller vill diskutera om, allt som har med hästar och göra!
Hur skönt är inte det? Att bara slå ett nummer om man är osäker, många gånger har jag bett henne om hjälp kanske mitt under ett ridpass i skogen.
Vi har dessutom samma syn på hästarna då hon är den största anledningen till att jag är den person jag är idag.

Hon berättade idag en sak som hade en hänt, en otrolig rolig och komisk sak, jag blev helt paff när hon sa det. I vilket fall som helst ska jag ta mod till mig och skicka lite mail, kanske ringa några samtal.
Det här kan bli bli en dröm till verklighet...


Dagens träning

Surprise
Red jag med Ebba och Casio, skrittade runt gården och jobbade lite på ridbanan. Mycket skrittarbete och en del trav, man kan inte göra så mycket mer nere på volten just nu.
Han var riktigt fin och det kändes bra, han går som bäst själv eller med färre hästar.
Har märkt att han är lite bakskygg, helt plötsligt kan han vika in rumpan lite och skjuta fram som en kanon, fast inte en sån stor en.
Hihi, ngt man får vänja sig med, lilla araben.

Övrigt
Pysslade länge på stallgången, han fick stå lös med bara ett grimskaft hängandes. Det tyckte han om, han var lite busig och gillade att smyga fram lite här och var.
Efter ett tag hajade han att man också kan stå still :)

Jacquard
Blev barbacka ridning med Sara och Rommy på kvällen, samma vända ett varv runt gården och lite travarbete på volten. Red med hackamoret och han var lika mjuk och fin som vanligt, dock ganska stel i högervarvet.
Ska se om jag ska rida honom med bettet imorgon och ställa igenom honom lite, alltså gymnasistera honom i båda varven.
När vi skritta ute kan han vara så sjukt irriterande ibland, iaf när man rider med andra. Min envisa åsna ska verkligen INTE gå först, eller bredvid den andra hästen.

Övrigt
Så hatar han nu för tiden att bli borstad, han kan hugga i luften bara man klappar honom på magen. Dock vet jag att han inte har ont, han reagerar inte alltid som när man ska spänna sadelgjorden och sitta upp. Han visar ingen tecken alls när man rider.
Tror det kan sitta i huvudet, han har haft ont och kommer ihåg det. Det är bara en teori men jag ska vara mer uppmärksam på det...


Onsdag

Var en lång dag, därför hann jag inte blogga. Men tänker berätta idag vad vi gjorde med hästarna :)
Jag kom hem sent och Ebba lovade att rida med mig, dock vart det väldigt sent men mysigt vart det. 

Hör och häpna, jag red min prins, Ebba fick prova Surprise!
Som sagt så lånar jag inte ut mina hästar till vem som helst, mycket sällan, nästan aldrig. Speciellt inte Surprise, det är Jacken som får ha någon annan på ryggen då. 
Men den här gången kändes det okej, det var skönt att få rida Jacken själv dessutom.
Kan säga er att hon blev inte lite förvånad (och glad) när jag föreslog det för henne.

Vi stod länge och pysslade med hästarna hade det hur mysigt som helst, med lugna favoriter i bakgrunden, innan vi skrittade vi ut 20 min runt gården. 
Hästarna skötte sig fint och tyckte att det var minst lika mysigt. 
Sedan red vi cirka 20 min i ridhuset också, kände lite på dom, travade och tog några fattningar innan vi skrittade hem igen. 

Surprise
Såg riktigt bra ut när Ebba red honom! Hon och jag har ganska lika ridstil, lugn och mjuk ridning med mycket sits och lite hand. Han såg ut att trivas, Ebba också.
Hennes kommentarer var "Gud vad underbar häst!" och "Han var mycket roligare att rida än Jacquard".
Men sen erkände hon jack var mysig... :) 

Ebba och Jacquard:

I sommras.

Jacquard
Red med hackamoret, böjde igenom lite i båda varven på volterna. Lät honom gå i en ganska låg form och rulla på, en mjukstart helt enkelt! 
Han trivdes bra och det är skönt att sätta igång träningen med honom också, funderar på att boka hoppträning nästa helg.


Jag och Prisen, ignorera mig och kolla vad avslappnad han blivit.


<3


Älsklings Jacken<3


Söndagsmys med Prisen och Jack

Både jag och Sara var väldigt trötta och ville hem, jag längtade efter mina hästar!
Direkt när jag kom hem blev det en vända upp till stallet och rida!
Först red jag ut på Surprise, ensam för första gången och det gick super. Han testade inte mig en enda gång, var bara vid grisarna han ville vända men är man lättövertalad så är man.
Red en stund på volten också, cirka 20 min, travade och kände igenom honom lite.
Jacken har ju gått lite vart tredje dag så honom skrittade jag fram och tillbaka på andra sidan, cirka 40-50 min tog det. Älskar att bara skritta, brukar oftast när jag rider ut själv lyssna på musik samtidigt.  

Båda hästarna fick stå sen måndag och tisdag, av olika anledningar.


Hemma hoss Evaa

Som jag skrev tidigare så var jag och Sara hemma hos våran ridlärare under helgen, eller ja från Lördag eftermidda till söndag morgon.


- Vi tog hand om hennes och dotterns hästar, Jazzo, Tischa och Danny.
- Red Tischa och Danny.
- Hade kväll samt morgonpass i stallet, mocka, fodra, ut och insläpp.
- Mata katter och eldade i huset.

Det var trevligt att träffa Jazzo igen, en drömhäst som betyder mycket för mig. Han är halt stackaren, så honom kunde vi tyvärr inte rida.  

Jag och Jazzo sommaren 2008 ♥



Jag red Danny och Sara red Tischa.
Danny är Mysans (dotterns) häst, honom red jag lite grann när de hade sina hästar på Roo (där jag står med mina). Framförallt dressyr då, tävlade han tre eller fyra gånger, placerade två gånger tvåa och fyra. Men det är en annan historia.


Danny dagen innan en dressyrtävling, sommaren 2009.
(Grimman han har på sig är en födelsedagspresent till Mysan från mig och en kompis)


Hade glömt hur rolig han var och rida!
 
Han är ganska speciell, mycket svårriden. Och när allt faller på plats, är han värsta drömmen! 
På roo var han en ganska stressad häst, så bra mycket lugnare är han nu. Mysan har verkligen gjort ett jättejobb med den hästen! 


Mysan och Danny sommaren 2009. 

Sen bytte jag och Sara
Så jag fick prova rida Tischa, deras senaste häst som egentligen är deras första. Alltså en häst som har kommit tillbaka till familjen efter några år (just nu på foder). Massor med historier har jag hört då om henne, hon var ganska ohanterbar en gång i tiden. En häst med stark psyke, skulle kunna gå igenom eld och vatten! Perfekt som tornehäst, marknadsridning och för pilbågsskytte. 
Riktig trevlig och rida, stadig form i alla gångarter. Har dock lite svårt med galoppen, blir lite lat och vill lägga av. Det gällde att man hela tiden var en sekund före för att hon inte skulle lägga av.
Har tyvärr ingen bild på henne, men hon är en stor häst med varmblod i sig. Kan slänga in en bild senare om jag hittar.


Här kommer lite mer bilder på Jazzo och Danny, från tiderna då jag red dem.

Dancing Dannyboy




Jazzo IES



Måste bara passa på och skriva tack, tack Evaa och Tack My för att ni gav mig möjligheten att träffa och lära känna dessa underbara hästar!
Speciellt Jazzo, skulle ni bli knäppa och få för er att sälja honom en dag vet ni vart jag finns. 

Tack ♥

 

Första tävlingen med Surprise (16/01-10)

För det första så måste jag meddela att vi inte hoppa de banorna som finns på banskissen ni fick se några inlägg tidigare (ändrat i sista stund).. Kan säga att clear rounden var lätt och KM-kvalet lite krångligare.

Clear Round
Jag red på det tredelade tränsbettet, han var pigg, glad och stark!
Vi slutade på 8 fel, två pet med bakbenen. Annledning? Han blev lite lång, gick lite fort och kom tätt inpå. Kvick med fram, men hinner inte riktigt med bakbenen. Hade väl inte världens bästa kontroll, men grymt kul var det, han verkligen älskade det!




Framridningen (Fotograf: Sara Klein)




KM Kvalet.
Där det är först fel, sen stil och sist tid som avgör.

Jag böt bett, till samma som han hade när jag provred honom, ett jaktkandar.
Kände att det var lika bra, nu skulle det vara mera hinder och lite svårare bana, hade ingen lust och krascha bara för att vi inte lärt känna varandra riktigt än.
Det är sjukt vilken skillnad det blev, det märks hur känslig han är.
Allt gick mycket bättre, och jag hade mer kontroll så det kändes bra när vi fick startsignal. Dock vart det lite "för mycket" kontroll, så en lite ojämn runda blev det. 
Näst sista tabbar jag mig men han hoppar glatt och efter hamnade jag, men vi klarar det bra och usch vad hemsk jag kände mig! Sista hindret hoppar han glatt så en nolla satte vi. 
Jag kände själv dock att stilen inte var med oss idag.

Jag vet att det hade kunnat gått mycket bättre, men vi har mycket kvar att lära utav varandra. Är skitnöjd trots allt, har haft hästen i två veckor, inte hoppat sen provridningen och ja vår allra första tävling ihop!
Han tar i för kung och fosterland, hoppar som en gud, helt underbart rolig att rida! Så positiv och glad, ska verkligen ta vara på den tiden vi kommer få ihop

Framridningen (Fotograf: Mamma)



Men det otroliga, var inte alls många felfria! Så jag och Prisen knep andra platsen :)
Alla 5 placerade var felfria, sen har jag ingen aning om hur många fler som blev felfria.



Det fula var att när jag fick protokollet av Lena sa hon bara lite drygt/surt "lite ryckigt och knyckigt, och kolla inte ner för att se galoppen!"
svarade bara "Ja, vi ska lära känna varandra lite bättre.." sen bara gick hon, som om hon störde sig på våran placering..
Alla andra kunde hon berömma hur mycket som helst, till mig kunde hon inte ens kommentera Surprise, som ändå är en ny häst. Jag tycker i vilket fall som helst att vi trots allt förtjänade placeringen, trots allt felen som avgör i första hand! Visst vissa kanske fick mera i stil, men som sagt så var vi felfria och inte dom.

Men hon får tycka precis vad hon vill om min ridning och om Surprise, för jag/vi kör som sagt vårat egna race nu. Har ju helt slutat rida hennes hästar och råkar bara vara på samma gård, med samma dressyrtränare och samma ridhus som ridskolan. 

  
För mig är både du och Jacquard toppenhästar ♥


Sena inlägg

Förlåt för det dåliga bloggandet dom senaste dagarna. Jag har inte mått speciellt bra och datorn har inte varit så aktuellt, men nu när jag ändå inte kan sova kan jag lika gärna ta tag i det här och blogga om de "tomma" dagarna.

Sen ska jag försöka att vara aktiv i mitt bloggande, trots allt mitt nyårslöfte! :D


Byebye

Nu har jag brådis till stallet! Önska mig lycka till idag (KM-kval). Måste bara berätta att det kommer vara dålig med bloggande den här helgen.

Ska nämligen direkt efter tävlingen åka med bästavän till skogen och ta hand om min ridlärares och hennes dotters hästar, från lör-sön.
Kommer nog kunna blogga igen söndag kväll.

Ni får ha det bra så länge!♥


Bjuder en bild på busiga mig så länge. hihi. Men juste, jag hör inte hemma här, det är ju hästisarnas blogg. :0
Sorry! ^^

Äntligen!

Nu har vi bokat tid på Mustang!
Måndagen den 1 februari har vi tid för att prova ut lite sadlar på Jackie, det blir en dressyr och en hoppsadel. LÄNGTAR! Det är värt pengarna, har jag sagt att jag spenderar typ.. allt på hästarna?  


Banskiss, KM och Clear round

Börjar med den här banan... (80cm)



Och avslutar med den här... (85cm)



Imorgon med Surprise! :D


Dagens myys

Skrittade cirka 30 min idag på Prisen med Sara barbacka på Jacken, på andra sidan vägen för er som vet (sandtagsvägen fram och tillbaka). 
Det var för halt att göra något annat än att skritta, men att bara skritta med världens bästa hästar och en nära vän, kan det bli mysigare? Svar nej.

Matglad men kräsen!

Alla som känner Jacquard irl vet att han är otroligt matglad! Mat är livet helt enkelt, visa honom moroten så visar han dig sin otroliga "hundvalpsblick".
Men aldrig kan man tänka sig att den här herren är kräsen, det är mycket viktigt VAD man stoppar i munnen. Har aldrig haft en mer kräsen häst (tänker speciellt på Bonito som nästan tröck i sig en hel apelsin i smyg, remember Sara?).

Det är pepparkakor, vindruvor, kex allt möjligt!


- vilken häst kan inte motstå dessa kex? Jo Jacken såklart..

Men vet ni vad!?
Under den här veckan har Prisen glatt tuggat i sin Guld Marie, varje gång har jag erbjudit dessa även till Jacken som blir lurad varje gång, var det bara det här nu igen?
Men idag, sista kexet, råkade han tugga i sin en bytte bit... Då tog han sen en liten större bit.. och mums det var ju riktigt gott.. tog sista biten.
Sen slickade han hur mycket som helst, runt munnen, på gallret.. Hästar gör så för att behålla smaken :)

Bättre sent än aldrig, men aw sötnos.. lite föööör sent den här gången. Hihi satsa på sista liksom ^^


- Bild från Januari 2009.  

Dagens träning

Tog Surprise på lektionen idag, Jacken har fått ta det lugnt hela veckan så :)

Han var lugnare från början idag, men fortfarande lite stressad utav de andra hästarna. Galopparbetet funkar bäst just nu, högervarvet är jobbigare än vänstern.
Jag känner att vi har mycket kvar att lära utav varandra, ska bli skönt sen när vi tar våran första privatlektion för Evaa.
Jag är taggad inför KM! Hur det än går.. så kommer det bli hur kul som helst!

Imorgon rider bästavän med mig, då rider vi ut på hästarna. Jacken kommer nog vara minst lika pigg som Prisen kan jag tänka mig, det kommer bli MYS! 

 
- Jacken o jag som är ute o myser för några dagar sen.  


KM Kval 1 !

Blev ingen ridning, bara pussa på dom idag. Det är okej såhär i vintern tycker jag att dom står lite var och varannan dag.

Har anmält mig till KM-kval 1!



Först clear round (80cm) sedan Km-kval med stilbedömning (85cm).

Ska bli intressant då jag inte kommer ha hoppat honom något innan, såpass lågt att det inte spelar så stor roll mer en kul grej.
Höjden är nog anledningen till att jag inte har Jacquard på det här kvalet, vi har kommit såpass långt att jag bara vill "tävla" där vi ligger det här året, så att vi vänjer oss vid det.  


Vintermys

Självklart blev det lite hästbilder också!


- Jag och min gamla foderponny Bonito, my number one.


- Hahhah, pose!




- Bonitos öga



- Hjärtat<3



- Miramis, en ponny jag tränade och tävlade ett tag.



- Dixie, en annan ponny som lärt mig allt på tävlingsbanan.. ja en häst som vart med mig ända sen jag börja rida. Hade även henne på foder ett tag.




- Kameran var mycket intressant!



- Surprise!


- Ögat






- Snygging<3


Nu är ridhuset snart ledigt, blir av o rida Jackisen då. Barbacka i ridhuset blir det.. :)



Naturbilder

Lägger upp lite vinterbilder som jag tog idag.

















Åh vad jag längtar till sommar och vår... Men vintern lever nog på sin skönhet, så otroligt vackert det är!
Fick inte med allt det fina på bild, men hoppas ni lägger märke till det, alla detaljer på träden, hur snön lägger sig osvosv. Istället för att klaga, försök att göra det bästa utav det :)


Jacken fick vila idag(igår)

Det får bli lite rida hästarna varannan dag nu när det är mörkt, halt och svinit kallt ute. Ridhuset är oftas inte ledigt förän sent, och då hinner jag ändå bara rida en häst (om jag inte rider den andra på lektion).
Vintern är inte den lättaste tiden på året att ha häst precis...

Bjuder på en vinterbild från lovet.

Kvällsritt, nattbloggande

Blev sent i stallet så bloggar nu mitt i natten.
Det fick bli ridhuset idag(igår), efter lektionerna som sluta 21.00 på tisdagar...
Valde att rida Surprise, som på vägen ner testa mig igen med att vända och fullt ös hemåt! Hade inte väntat mig något annat, men det gick bra vi behövde inte bråka så mycket.

Mörkerridning
Jag hinner rida i 5 minuter innan det blir mörkt, lamporna släcktes! Tur att jag bad mamma hålla mig sällskap så att jag slapp vara ensam...
Valde att trots mörkret fortsätta rida i ridhuset, ögonen vänjde sig ganska fort och det var inte helt omöjligt att rida. Det var faktiskt ganska nyttigt, jag kunde koncentrera mer än vanligt på min sits och på hästens rörelse.

Dock tröttnar mamma och försöker fixa problemet, handlar om ngn säkring eller propp eller jag vet tusan vad! Men hon fixar problemet och vi fortsätter cirka 30 min med ljus den här gången :)

Det gick bra, jag krävde lite mer idag och Prisen tyckte det var riktigt jobbigt att jobba, han ger mig en utmaning som heter duga! Kanon, för jag behöver verkligen rida ordentligt, jag behöver den utmaningen för att bli en bättre ryttare. Jag menar jag kan, och han kan nog garanterat! 
Ska bli kul sen och testa honom lite till i hoppningen, har inte bokat träning än men om en vecka eller så kanske!  

Bättring snart!

Hejsan alla mina vadå, 13 trogna läsare :)
Det ska absolut bli en förbättring här i bloggen, jag tycker själv att den är ganska (jätte) tråkig, både design och innerhåll. Men vadå, har inte haft den så länge det kommer med tiden! 

* Siri ska hjälpa mig med design
* Kortare och mer intressanta inlägg
* Mer bilder och filmer

Är lite mål till att börja med.

Just nu blir det ganska långa dagar och sena kvällar också, det får ta den tid det tar innan jag hinner fixa till den, lägga ner energi på den, ni får nöja er så länge! :)



Åh vad jag längtar till sommaren! Hittade en massa somriga, finfina bilder jag kanske kommer ladda upp.


dagens träning

Båda hästarna fick stå igår.

Surprise
Red jag på lektionen, vi var bara 4 pers vilket var skönt. Men jag var okoncentread av olika anledningar, först efter halva lektionen som jag började hitta min ridning igen.
Jag fick kämpa en del med honom idag, han är verkligen inte lätt men samtidigt rolig att jobba med.
Det sista Evaa sa till mig var "nu är det slut på smekmånaden, dags att börja jobba!". Hon känner mig så väl, och menar att nu måste jag kräva lite till.
Dessutom sa hon att han inte såg lätt ut, men att det skulle bli bra sen, det ska bli kul att jobba vidare.
Mycket häst att rida i den lilla hästen helt enkelt, som många säger "man får ingenting gratis". 

Jacquard
Skulle ridit i ridhuset (på måndagar slutar lektionerna tidigt) men på vägen ner möter jag Maria med Eddie, som säger att lamporna i ridhuset inte funkar. Kul..
Så det blev en skrittrunda på 20 min, svinkallt, hade inte rätt kläder. 
När jag i början skulle välja åt vilket håll vi skulle rida bråkade han, stod på bakbenen och vägra gå dit jag ville. Tillslut blev jag riktigt förbannad och sket i ifall han skulle stegra och slå över, var vel lika bra att han skulle krossa mig på köpet (nej men så kände jag just då). Hade ingenting och förlora och tillslut (ganska fort) vann jag över honom, han kände att det inte var någon ide..   

Surprise (9 jan 2010)

Efter tävlingen så red jag Prisen en stund i ridhuset med Ebba. Det gick riktigt bra, han var mycket mjukare idag än vad han hittills varit. Framförallt mer avslappnad när vi körde igång, nu var det dessutom ett tomt ridhus och bara en häst som sällskap.
Jag jobbade en hel del med skritten och lite på volterna, snett igenom, enkla moment helt enkelt. Just nu vill jag bara lära känna honom, hitta en mjuk form och lugn takt. Vill inte stressa fram, vi har ju nästan all tid i världen på oss.
Känner dock redan nu hur vi börjar hitta varandra mer och mer, han blir mer avslappnad för varje dag som går.
Vi red till musik, och det är bland det mysigaste som finns!

Jag pysslade länge idag på gången, han är verkligen en trevlig liten häst! Får fortfarande inte riktigt borsta hans huvud, men vi tar det lugnt, en dag i taget, snart så ska han nog lära känna mig också.. :)


Årets första tävling

inte lika sommrig som på bilden


Ryttarstadion SFK, Lok LB och Reg LB+5.
(9 Jan 2010)
Med Jacquard.


Morgonstart
Gick bra, eftersom vi var i stallet och fixa innan hästarna hade kommit ut i hagen hann inte Jacken bli nervös, han hade ingen aning vad som väntade honom. 
Dock blev han väldigt misstänksam när jag satte på transportskydden, det märktes tydligt att något gick igång i hans huvud.
Sen var det bara ut och lasta, gick super! Han stannade till en gång som han bruka, men med ett litet pet med spöet så gick han rätt på, tar numera vadå, 5-10 sek att lasta. Skönt!
Under resans gång var han dock inte lika stilla som han brukar, han reagerade ovanligt mycket mer i svängar osv. Men det var inte så mycket mer med det, resan gick i övrigt bra.

På plats
Tar en stund innan jag hinner gå till transporten och öppna upp (han hatar att vara instängd) men skulle sätta på mig massor med kläder, tog väl några minuter.
Duktiga ponny står ut (nästan), han gnäggade en hel del....
När jag öppnar upp ser jag hur stressad han är, och hur immigt/fuktigt det blivit i transporten. Jag märker också vad som trasslat in sig runt hans bakben... Hans back on track ryggvärmare och täckesgjord som jag hade satt under hans täcke. 
- bild från google.
Kul, jag såg framför mig hur han skulle få panik (i transporten är han inte samma lugna häst), kunde inget göra nu så jag började tränsa honom, det var svårt med bettet, han slog ofta upp/bort huvudet eftersom han var ganska stressad. Efter ett tag lyckas jag och vi väntar på att mamma ska komma tillbaka (han är ingen häst som man kan lämna i transporten).
När mamma kom var det projekt att trassla ut hans bakben, men det gick bra då jag gav honom ett äpple samtidigt, matvrak som han är (tur det). Lasta ur har aldrig heller varit någon problem.
Men inte så konstigt att han rörde sig ovanligt mycket under resans gång. 
Täcket som satt över ryggvärmaren hade ett ganska glidit material, kan vara därför den åkte bak/av, det plus att han gungar, rör sig en del i transporten, och antagligen mer då det måste vart ganska obehagligt.

Utrustningsmiss....
Vi var framme i god tid så jag kunde lugnt gå banan och kolla på alla B-ponnys innan vi sadla och klädde på oss. Jag inser till min fasa att martingalen ligger kvar hemma i stallet... Hur tuusan kunde man glömma den? 
Det märktes redan från marken att han var sjukt taggad och pigg. 
Att hoppa utan martingal gör jag bara med hackamore annars har jag alltid den vid hoppning. Så hur som helst kunde det gå nu. 



Framridningen
Sjukt taggad och lite bråkig, när han inte ville dit jag ville stod han på bakbenen eller bara hotade att göra det.
Efter en ganska lång stund fick jag komma in på framridningen, ganska värdelöst jag hade typ 20% koll på min häst. 
Huvudet rätt upp, trippande som tusan och man bara känner hur mycket energi han har i kroppen. 
Det var omöjligt att jobba honom så det var bara att rida på framåt, hålla sig kvar alla 4 ben på marken. 
Det positiva var väl att han studsa över hindrena, en riktigt liten studsboll.
Men mycket framridning fick vi inte.... 
4 personer från startlistan var bara borta, kom inte. Så helt plötsligt var jag tvungen att galoppera upp till ridhuset, kulkul... 

Lok LB 
Fick direkt startsignal så det var bara o köra på, taggad och spänd var han. 
Själv var jag mycket bestämd i min ridning samtidigt som jag "åkte", alltså jag krävde inte samma bakbensaktivitet som jag annars gör, med tanke på att det är så otroligt svårt att komma åt honom utan martingalen, då är det bättre att sitta still.
Det går bra, det var bara in till kombinationen som han blev flak och rev första hindret, lite surt för resten gick felfritt. 
Det bästa vi gjort i en LB hittills (förutom polluxhoppningen). Nu börjar det flyta på hur bra som helst, perfekt start på året. 

Mellan klasserna
Kämpade vi för att få upp värmen, turades om att gå med honom. Det var mest jag som fick det, då han har lite mer respekt för mig än för min mamma i nuläget. 
Han var lugnare, men fortfarande ganska "jobbig" att hantera då han inte alls kunde stå still. 
Min syster och hennes hund kom också, trevligt :)
Han fick käka och så sen gjorde vi allt i samma ordning, gav hästen till mamma (och syster), gick banan, kolla b-ponnysarna och kom tillbaka för att sadla.

Framridningen
Väl inne i tältridhuset var han lite lugnare än förra gången.. men bara lite.. Kunde fortfarande inte kräva något, kämpade som sagt med att hålla honom kvar på marken.
Jag hoppade fram ganska tidigt med tanke på hur bråttom jag fick förra gången. Dock var det lite störande då en kille stod ivägen två gånger, men jag förlåter honom för han försökte verkligen organisera den här tävlingen så gott som det gick. Good work.. (Y)
Det gick bra att hoppa fram i övrigt, inga vägringar eller rivningar. Kanske var det för att jag inte tveka en enda sekund och för att han var en studsboll.
Jag känner mig färdig ganska fort och skrittar ut i ridhuset.. Då vänder sig killen om och säger "Freja.. du har bråttom!" SUCK, igen fick jag skynda mig till ridhuset, travade den här gången.

Nu var det en eller två ryttare som inte hade kommit, sjukt irriterande.

Reg LB+5
Den här gången fick jag gå in samtidigt som en annan ryttare, hann samla mig lite innan start. Kommer inte ihåg alls hur det gick för det ekipaget innan mig, eller hur de såg ut!
När jag fick startsignal lät jag honom kolla på muren (ett räcke) och vattenmattan, som inte var så speciellt, slingrade runt och fattade galopp.
Vi hoppar ettan, lite nära tvåan, rider på, hoppar trean, fyran och femman. Shiit felfria hittills och jag hinner tänka... Då det var en lite längre väg till sexan som var kombination, inte alls så speciell.
Ändå tvekar jag, fram till hindret är jag helt säker och inställd på att vi stannar.. Men han hoppar! River och stannar på tvåan, mitt fel!
Jag tar det lugnt, rider på igen, tvekar och han stannar. Uteslutna..
Jag kärper mig och rider på ettan, och hoppar klockrent.

Jag är skitnöjd.
Det här var som sagt, mitt i vintern! Inget jag rekommenderar, det var från 14 till 18 minusgrader hela dagen.
Hästen var pigg, men hade ingen martingal, kom inte alls åt honom som jag hade velat.
Det var vår allra första tävling för i år, första regionala dessutom!

Allt sitter i mitt huvud.
Att han vägrade var helt och hållet mitt fel, han känner av mig hur bra som helst, tvekar jag gör han också det.
Han är svårare än vad man kan tro, vem som helst kan hoppa honom. Men när man kommer upp i höjderna gör han inget gratis, han är ingen hoppmaskin som studsar över allt som kommer i hans väg. På honom måste man rida till 100% hela vägen, alltså en perfekt läromästare!

Sen jag började hoppa för Annika har jag kunnat tro mer på mig själv.
Efter bara 4-5 träningar har jag lärt mig mer än vad jag gjorde en gång i veckan en hel termin.. Kan återkomma om det mentala i framtiden, ett ämne jag nu har ganska mycket erfarenhet i, ett ganska intressant ämne som faktiskt avgör allt i ens ridning.

Hemresan
Det hade precis börjat bli mörkt när vi lasta, men det gick hur bra som helst. Det är först inne i transporten som han börjar stressa lite, men nu var det ett bra tag sedan vi åkte. Det kommer bli bättre sen när vi åker regelbundet.

Bilder och film.
Vart inga bilder, kameran följde med men fanns ingen fotograf tyvärr. Dock följde Ebba med och tog några bilder i ridhuset som jag kanske kan ladda upp sen om jag får för henne. Sen var det en fotograf i ridhuset tror jag, men har ingen aning om vem, ska söka lite mer på det senare.
Film kommer, både lite från framridningen och från själva banhoppningen. I lbn hann mamma bara filma från hinder nummer tre (hon fick ju också springa för att hinna). 

En sak är säker.. 
Kommer aldrig tävla mitt i vintern igen! Men nu är det ju sista ponnyåret med Jack, så då är det bara att köra på! :)

dagens träning

Skriver lite snabbt och slarvigt nu, det har varit en lång dag och det har hunnit bli veldigt sent, ska upp tidigt imorgon och så :)

Surprise
Red ut med Ebba och Casio, hej och hå säger jag bara. Två pigga och busiga ponnys, ni kan ju tänka er själva?
Prisen testade mig lite till idag, på samma ställe som igår vänder han och stegrar, den här gången lite högre än igår.
Men det var inte så mycket mer med det och vi fortsätter. Nästa ställe blir vid grisarna, det lusiga är att när han vänder landar han klantigt nog nere i det lilla diket att han blir så förvånad och bockhoppar upp för det.
Jag tappar mina stigbyglar (alldeles för långa) otur för honom att jag har balans!
Han och Casio springer iväg en bit innan vi (full i skratt) lyckas stanna och vända och försöka på nytt. Med Casio som ledarhäst gick det mycket bättre.
Det var inga mer vändningar men lite studsande vart det ibland.
Vi avslutade med att trava två varv runt ängen, det var riktigt mysigt och han fick ett fint steg då man var tvungen att riktigt lyfta på bena ;)
Det var en händelserik men mycket rolig ridtur, trots allt arabkorsning så jag väntar mig ingen annat. Men skulle inte livet vara ganska tråkigt utan lite bus?

När hästar vänder och sticker med mig låter jag hellre dom göra det några meter så att jag lugnt (men ändå bestämt) kan stanna hästen, än att rycka och slita i tyglarna. Hur dum, knäpp, knasig hästen må vara skulle jag aldrig med mening rycka, slita och dra. Det finns inte i min värld...

Jacquard
Jag tillbringade mycket tid på min prins, pysslade en hel del innan vi gav oss iväg barbacka en runda runt gården.
Vid grisarna bråkade han (precis som han gjort förut) med att vända snurra och skulle ha stegrat om jag skulle vänt honom åt andra hållet.
Till slut hoppade jag av (för att undvika olycka), med hjälp av mina delade tyglar kunde jag mana på honom frammåt utan att jag skulle behöva gå före.
Att få honom att våga gå före mig är den metoden som fått honom att sluta bråka. Det var ju ett tag sedan vi rider där och det är vinter, mycket bus så jag är inte förvånad att han bråka lite.

Efter en stunds promenad hittar jag ett ställe att hoppa upp på och hemmåt bär det av utan några med bråk. Kom på idag att han är riktigt trafiksäker och jag hissar för det, men dissar kylan. Usch och fy..

Efter så pysslade jag en hel del, flätade svans osv. Inför tävlingen imorgon, jag är sjukt taggad och det ska bli otroligt kul!
Hoppas bara han går in i transporten, men det borde inte vara några problem.
Idag var hjärtat på mycket bättre humör, han trivdes att bli ompysslad på gången och han var inte alls lika grinig. Han tyckte det var supermysigt när jag borstade bakom öronen och på pannan, han bara njöt. Underbart!

Så önska oss lycka till imorgon så får ni veta resultaten sen senare på kvällen! :D
Fan vår första regionala!

// Kan garantera mycket stavfel på detta inlägg, men har varken ork el tid att kolla igenom det. 


Jack, dålig humör...

Jacquard visar veldigt tydligt om något är fel, om det är något han inte är nöjd med. Vilket är bland det bästa med honom, även fast han är lite utav en humörshäst.
Finns inget värre än hästar som inte visar smärta osv. Hur ska man då veta? Jag har lärt mig efter Bonito (min förra saknade, älskade foderponny) att vara riktigt uppmärksam med att lyssna på hästen. 
Som JF Pignon sa på sin klinik "pratar hästen, är det något fel".



Därför har det varit lite jobbigt den senaste tiden då Jacquard har varit på ganska dålig humör, i boxen och vid all hantering då. 
Han har naffsat, surat och varit hur grinig som helst, inte alls samma Jack som jag känner igen. 
För inte så länge sen var han grinig för att han fick stå i sjukhage ett par dagar (missförstånd mellan oss och personalen) men det var länge sen och gick över fort. 
För några veckor sen hade han sparkat sig själv under magen, fick två bulor som gjorde ont. Red då barbacka en vecka och det märktes inte alls av när man red, inte ens med sadel sen. 
Men när mar borstade, då slickade han öronen bakåt och högg i luften. Nu är bulorna borta men han blir fortfarande grinig när man borstar, så jag misstänker att "bulorna" flyttat sig bakåt och fortfarande kanske gör ont.
När man rider märker man ingenting alls, då är han lika underbar som alltid. 



Kanske det varit lite för många olika som har fått rida på honom den senaste tiden, han är så otrolig känslig, mår allra bäst som enmanshäst.
Inprincip vem som helst kan rida honom, det är inte det jag menar. Vad jag menar är att han behöver en person, en som verkligen bryr sig, inte fler.
Det är det jag har lärt mig under det här året med honom, han är speciell. Jag vet med mig själv att jag aldrig kommer klara av att lämna honom, har aldrig älskat honom så mycket som jag gör nu...  

                              

             

Ibland när jag pysslar med honom kan han vända på huvudet och bara kolla på mig.. En gång såg han djupt in i mina ögon.. länge.. Åh vad jag vill veta vad som döljer sig där inne, bakom hans varma, tanksprida ögon. 
Kommer vara extra uppmärksam på honom just nu, jag börjar bli lite osäker på vad han vill säga mig. 
























dagens träning

Jacquard
Busponnyn fick komma ut idag, vi tog en vända på andra sidan med hackamoret och mina underbara delade bomullstyglar.
Han var riktigt pigg och bjöd på bra framåt. Istället för att jobba lät jag honom gå lite där han ville vilket kan vara hur mysigt som helst.
Vi skrittade en hel del och han fattade direkt galopp när vi började trava. Vi travade hela vägen tills jag lät honom falla in i galopp då jag vågade lita på broddarna och underlaget.

Precis innan vi kom iväg på ridturen fick alla andra hästar mat i krubban, det gjorde Jacken riktigt otålig och på dåligt humör. Det var skönt att han tyckte livet lekte ute i skogen iaf.


Surprise
Jag valde då att ta Prisen på min ridlektion idag. Det börja bra på vägen ner till ridskolan som han, för första gången fick testa mig!
Det går bra halvvägs tills vi närmar oss brunnen, då han utan förvarning tvärvänder och galopperar hemåt. När jag sen försöker vända tillbaka honom står han lite på bakbenen och kämpar emot.
Tillslut lyckas jag vända honom igen och kortar tyglarna lite, är mer beredd. Får honom att skritta några meter tills han lyckas vända igen, nu kom han inte lika långt men han fortsatte skritta mot hemmet. Han står på bakbenen och gör något knasigt hopp när jag försöker vända.
Eftersom jag hade tid o passa så hoppade jag av och gick en bit innan jag satt upp igen (efter brunnen då) och sista biten gick bra.

Jag var inte förvånad då hans ägare har förvarnat mig om att han kommer testa :) Men jag är också van.. så det här är inte speciellt nytt för mig med hästar som vill vända och stegra. Kan ju rabbla upp Jaffa, Bonito och Jacquard... hmn.

Vi var cirka 10 min sena, men det gjorde inget för alla hade bara hunnit sitta upp på sina hästar. När vi gick in i ridhuset var han ganska spänd, snurrade lite när jag tog av grejerna och ville gå iväg direkt när jag satt upp.
Men lugnade sig lite direkt när vi började skritta runt i ridhuset.

Han var mycket mer avslappnad idag och steget var mycket bättre än i tisdags, det var det första min ridlärare sa till mig (hon hade kollat lite i tisdags).
Under lektionens gång gick det bättre och bättre och han vart mer och mer avslappnad. På slutet gick han riktigt stadigt och fin och han var inte alls "stark" idag som han var i tisdags. Vi tog det ganska lugnt på lektionen och det passar ju bra för oss just nu.
Jag är nöjd, riktig rolig häst att jobba med. Det här var tredje gången jag rider honom och han påminner lite om Bruno (en unghäst på ridskolan som jag ridit en hel del).

Imorgon ska han också få komma ut, så får vi se vad han hittar på för bus då :)


Kyla

Idag har båda hästarna fått stå pga att det är så sjukt kallt ute. Hästarna har ingen problem med kylan men varken jag eller mamma kände att det skulle gå att rida och tömköra.
Man skulle inte kunna få igenom något med stenfrysna fingrar och fötter, så idag har vi bara kämpat med att få upp värmen i huset.

Hästarna på ridskolan fick stå inne hela dagen för att det var så kallt imorse, vilket jag tycker är helt fel. Hästar klarar av kylan mycket bättre än vad vi gör, därför ska man inte jämnföra sig själv med hästen som en viss person verkar göra.
Men hur vet man att hästen inte kommer frysa?

Det bästa man kan göra är att öka grovfodret, ju mer hästen äter, desto lägre temperaturer klarar den. Dock är det inte många som skulle kunna tänka sig att öka foderstaten på sin häst... Istället slänger de på ett extra täcke, men jag har läst lite om det och ska visa er vad de skriver om just den biten.

Taget från en artikel från "Hippson"
" Dubbla täcken både onödigt och riskfyllt
- Att lägga på hästen ett extra täcke ger bara tio procent bättre isolering. Det är dessutom tungt för hästen och kan ge ryggproblem. För varm täckning kan också leda till att hästen ökar sin fuktavgivning under täcket och får svampangrepp. "

Det är mycket olika från häst till häst hur bra de klarar av kylan.
Jacquard som exempel har aldrig frysit något, men han är också den häst som får mest grovfoder i vårat stall (bortsätt från Comet som får fri tillgång). Innan jag fick honom gick han också på fri tillgång, vilket har den största betydelsen till att han inte fryser.
Dessutom beror det också lite på rasen, han är en connemara som sätter bra mycket mera päls än som exempel Surprise som är en arabkorsning. Men när jag tänker efter nu beror det nog mest på individen, då vi har en arab på ridskolan som sätter minst lika mycket päls som teddybjörnen Jacken.

När vi klipper hästar tar vi bort den naturliga isoleringen, pälsen. Därför är det viktigt att man sätter på ett täcke som ersätter det vi tagit bort, annars sätter vi oftast på täcken i onödan.
Det finns två sätt som hästen tydligt visar om den fryser.
Jag citerar "Om hästen reser pälsen eller skakar är det ett tecken på att den fryser, säger Karin. Om du inte ser några av dessa tecken så kan du vara ganska säker på att din häst inte fryser, hur kallt du själv än tycker att det är."

Så släpp ut era hästar, släng ut extra mycket hö/hösilage och låt dom njuta av den friska luften istället!
 



Har du något att tillägga? Ordet är ditt.

Ny header

Äntligen har jag en liten header tills vidare! Tack syster som hjälpte mig att fixa in den i bloggen.
Siri, om du vill kan du göra en ny till mig? Det är ju trots allt du som har alla fina bilder ;)

Tills vidare får den här duga, I hope you like it :)


/trulsdottern

tolkning

Hälften utav alla som skulle vara med bangade (pga kylan och försovningar) så det slutade med att det blev en ensam stackare som satte på sig miniskidorna. 
Eftersom det var så sjukt kallt tänkte vi köra i ridhuset istället, men det gick inge vidare. Då fick vi sällskap av en till stackare :) 
Vi provade på volten som inte heller gick speciellt bra innan vi kom på den smarta ideen att faktiskt gå ut på ängen som hade minst lika djup snö som på volten. 

Det var Comet som fick dra, eftersom vi bara hade en sele så red jag med vid sidan av på Jacken, men han tyckte det var MINST lika kul för det! 
Vi körde lite race fram och tillbaka på ängen, hej vad han drog på och tyckte livet lekte. 
Jag hoppade sen av och lät Sara få sitta upp och sa åt henne att galoppera ett varv runt ängen, det gjorde hon, och fort gick det! 
När hon kom tillbaka sa hon bara "kunde inte du sagt att han var liiite pigg också?" haha, min connermara är inte känd för att vara speciellt het utav sig. 
Sen red vi hem, blev tyvärr inte så speciella bilder då alla var för frusna för att fotografera.  

Det blev bara kallare och kallare ute så Surprise fick stå idag, han var riktigt glad när jag tog in honom en timme tidigare från hagen. 

Fotograf: Ebba Orton & jag (på sista)


 

dagens träning

SURPRISE
Jag red Surprise och Sara fick rida min prins. Hästarna (eller iaf Prisen) var pigga o glada, så fort jag var i sadeln bar det av framåt med små frustningar.
Vi skrittade ner till ridhuset i ett ganska snabbt tempo, jag fick stanna och vänta ibland på Jacken o Sara.
Det var lite hinder kvar i ridhuset från igår så det var mycket nytt för Prisen att kolla på. Idag tog jag det bara lugnt, kände igenom honom lite och lät han vänja sig vid ridhuset. 
Ganska snabbt slappnade han av och mjukna lite. Jag red på det vanliga tredelade bettet (med fasta ringar) då jag gillar dem bäst, han var lite stark ibland och orkade inte riktigt bära sig så mycket i galoppen, eller så var det jag som inte orkade rida ordentligt. 
Var i vilket fall nöjd för första dagen, dock var jag inte nöjd över sadeln vi fått låna, usch vad hemsk den är att rida i! Längtar tills vi skaffar en egen... 

Efter så skrittade vi ut en sväng, vi gick både först och sist och vid sidan av med Jacquard. Hästarna funkar hur bra som helst ihop, det är riktigt skönt. Dessutom klarade den här herren av grisarna mycket bättre än vad Jack gjorde ;) Pluspoäng där!

JACQUARD
Det såg riktigt bra ut när Sara red Jacken! Det är kul att höra vad hon tycker om honom nu då hon red honom med tränsbett i somras. Precis som jag känt så har han blivit bra mycket mjukare i munnen, och hon tycker att han är mysig. 
Ibland kan han hamna i den sitsen att gå lite på stället och tappa framåtbjudningen, men det är en tekniksak att rida honom. Han är speciell den hästen, krävs mycket sits och lite hand men samtidigt ett stöd för att han ska gå bra. 
Det är kul att se honom gå med andra ibland, även fast jag är väldigt kräsen för att låna ut mina hästar (mycket mycket sällan det händer, bara om jag måste). 
Sara har dock fått äran kommer få rida honom mycket mer nu när jag har två, för vi ska ut o busa ihop :)
Annars är det Ebba som får rida han, de två ryttare jag först och främst vänder mig till. 


Imorgon kommer det bli massor med bus, vi ska ut på ängen och tolka med Jacquard och massa människor! Kameran hänger också med.   


                                                                   Älsklings Jacken


Hoppade Jacquard (söndag)

Det har vart fullt upp hela lovet med att rida ut i snön o busa så hoppa var ju tag sen vi gjorde, senast var på maskeradhoppningen som var den 12 december (alltså cirka tre veckor sen) och innan dess så var det två-tre veckor sen jag verkligen hopptränade. 
Kom ju på att jag tävlar nästa helg så det vore ju bra att testa formen lite. 

- Jullovsmys bilder

Hoppade tillsammans med Johanna och Comet i ridhuset.
Nu på lovet har ridskolan en massa hoppträningar så vi tajmade en tid mellan två lektioner, perfekt då banan redan är uppbyggd. 
Vi fick lite publik på köpet dock, men sånt är alltid trevligt.

Provade att hoppa med bettet då han har börjat trivas bra på det nya tredelade och för att han på senaste tiden hängt sig lite i hackamoret och blivit stark.
Började att hoppa lite på småhinder, några språng på en volt och tog något enstaka hinder ibland och lite olika svängar som uppvärmning (60-80cm). 
Sen hoppade vi en bana på cirka 80-90cm, en bana på 6 hinder som avslutar med en trippelbarr, innan vi höjde upp och hoppade banan på 100-105cm som jag hoppade två gånger.

Första gången så slarvade han en hel del, gick i korsgalopp och rev med bakbenen. Därför kände jag att hoppa igen och göra det 100 gånger bättre. 
Jag tog det lugnt, hoppade första hindret en eller två gånger saktade av och kortade lädrerna och började om igen. 
När jag kände att jag kunde vara fullt koncentrerad och hitta en bra galopp körde vi på igen och fick mycket bättre språng. 
Han hamnade i kors en gång men istället för att trixa sket jag i det och red på, det gjorde att han rättade sig själv och vi kunde fortsätta utan problem.
Jag insåg efter femte hindret på väg mot sista att det hade gått bra hela vägen och såklart tappade fokusen, istället för att rida började jag tänka och räknade till helt fel galoppsprång och stannade honom själv precis framför hindret (en trippel på 110cm).
Gjorde det också för att jag kände mig lite instängd då det var en vägg på ena sidan och en häst på andra sidan. 
Hatar när det blir så, när det är jag som tabbar och tänker för mycket.
Men bad hästen att flytta sig och red på igen, nu mycket mer koncentrerad och språnget blev istället klockrent. En bra avslut på träningen! 



Jag är nöjd och stolt över min prins, nu när vi hittat varandra bra och börjat kunna hoppa ordentligt även utan tränare. Jag är nöjd eftersom det var ett bra tag sen vi hoppade och att jag inte blev osäker (blir lätt det, eller tanksprid). 
Det kan gå hur som helst på lördag då vi ska tävla, men det får det göra också. Huvudsaken är att det ska bli kul, vi tar det som en träning.
Ska bli spännande då det är första gången vi hoppar regionalt.
  

Söndagsmys med prisen!

Idag när jag gick in i Jack o Prisens hage kom båda hästarna fram till mig, först Jacken sen efter en stund även Prisen. Himla gulliga och sociala var dom, verkligen en bra start på dagen.
När jag tog in Prisen vart Jack lite förvånad, han ville/trodde ju att jag skulle ta in honom. Han verkade lite besviken när jag lämnade honom själv i hagen, men nu får han vänja sig med att jag också har en till häst att pyssla med.
Åh tänk om man kunde säga till sin häst att "Kommer aldrig sluta älska dig", men man helt enkelt visa lika mycket kärlek till båda hästarna, är ett måste! 

Tog i alla fall in Prisen, bytte täcke och började knalla ner mot ridskolan (cirka 10 minuters promenad). 
Han var hela tiden pigg och glad, öronen nyfiket spetsade framåt och gav små frustningar i jämna mellanrum. Ibland fick jag stanna honom, visa att "här är jag" placera honom bakom mig, backa honom något steg. Han fattade fort även fast det var mycket spännande runt omkring att kolla på och hästar som gnägga som fångade uppmärksamheten. 
Jag kände att det är viktigt att redan från start vinna lite respekt, på ett vänskapligt sätt såklart men samtidigt bestämt. 
Det var en gång som han stod på bakbena lite, men räckte med en liten "morrning" och han skärpte sig. Det är okej att vara glad och busig men visade bara att de har sina gränser. 
Hela vägen gick han bakom mig och jag kunde ha långt grimskaft, riktigt rolig häst! 



Nere på ridskolan provade vi ut en sadel, innan vi skaffar/köper egen så får vi låna en av dom.

Sedan promenixa vi runt gården, kollade in området lite. 
Grisarna var mycket skrämmande och lite intressanta, men han litade på mig och vågade sig förbi dom.
Det var riktigt mysigt att promenera med honom och han var hela tiden nyfiken och positiv.

Tillbaka i stallet tog jag först in Jacken innan jag släppte ut honom igen, och han hälsade glatt på sin nya kompis.
När jag sedan släppte ut honom gnäggade han även till mamma som gav honom lunchen. 
Efter att ha ridit Jacken så gick jag för att ta in honom, direkt när han hörde min röst kom han längst bort från hagen i ökad trav och spätsade öron, även då med en hälsning. 
Himla charmig herre som bara hittills spridit ut en massa positiv energi. Matglad och grymt social, han verkar redan trivas bra, hoppas han kommer att göra det i fortsättningen också!

 


Vem är Surprise?



Som jag tidigare skrev så har jag fått en till häst på foder. Surprise heter han och är en arabkorsning på 14 år, ca 153 i mankhöjd. Alltså en liten häst! 
Nu tänker ni säkert "men Freja, skulle inte du ha en STOR häst?" Jo tanken var den att jag skulle hitta en storhäst att ha på foder för att ge mig rutin på storhästtävlingar.
Visst den här hästen är liten, men fortfarane en stor häst. Det var ju trots allt det jag sökte efter, en liten storhäst att tävla med, och små hästar behöver absolut inte vara sämre än stora hästar, jag är ju själv liten så det blir ju perfekt för mig!
  
Han kom iaf igår tillsamans med hans ägare och två andra tjejer som körde hit honom ändå från gävle. Vi provade då att släppa ihop honom med Jacquard och det gick hur bra som helst.
Sen packade vi med grejor och skrev på papper för foderavtal osv.
Tjejerna sa sedan farväl till Prisen och det var lite sorgligt att se på, ägarn som inte vart utan honom längre än en vecka förut.
Men de kan vara lugna, jag ska ta väl hand om honom, mina hästar kommer alltid i första hand... :)

Tror verkligen jag har fått tag på en toppenhäst!

Film från provridningen.

Nytt år, nya mål, nya tag.

Därför känner jag att det är dags för bloggandet. 


Syftet med den här bloggen är att jag kommer uppdatera mina dagar i stallet, träningen och vardagliga tankar och funderingar kring ridsporten.
Beroende på hur många läsare bloggen kommer få kommer innerhållet anpassas lite, efter vad ni vill läsa såklart. Jag är alltid öppen för förslag för intressantare inlägg!
Framförallt så tänker jag blogga för min egna skull, för att jag älskar att skriva och för att det är otroligt nyttigt och kul att läsa tillbaka, men också för att många utav mina vänner vill vara uppdaterade :) (då största delen av min tid tillbringas i stallet). 

Lite kort 'boring info' om mig då.
Jag heter Freja Trulsdotter Nordström (därav bloggadressen 'trulsdottern') och blir 18 iår. Går media andra året i roslagens högskola (RHS) i norrtälje, har stort intresse för fotografering så ni kommer garanterat få se många fina bilder!
Just nu står jag med två foderhästar, Connermaran Jacquard och arabkorsningen Surprise (som kom idag), mer om hästarna kommer då det är dom två som kommer vara "huvudrollerna" i min blogg. 
Just nu rider jag för Evaa Larsdotter (dressyr, torne & ridskoleverksamhet) och hoppar privat för Annika Hellgren. Två grymma tränare som gjort en hel del i min ridning, utan dem skulle jag inte vara den ryttare jag är idag.

Tävlar gör jag för Roo Gård Ryttarklubb där jag även rider sen 8 år tillbaka, en ridskola som gett mig många möjligheter och miljoner fina minnen. Hästar som grävft sig långt in i hjärtat, mycket skratt, slit och många tårar har fallit. Nu har jag dock valt att köra mitt egna race och lämnat ridskolehästarna bakom mig, rider fortfarande lektioner men på "mina" hästar, är inte längre aktiv i verksamheten.


Design
Kommer med tiden, jag väntar på att få lite bilder och att själv lära mig hur jag ska kunna fixa min egna header utan att vara beroende av andra (älskar att designa).
Tills vidare får ni klara er med standart, tråkigt nog men jag känner att jag vill starta denna blogg nu!

Jag hoppas ni kommer se fram emot den här bloggen lika mycket som jag gör!
Om inte? Tvingar er inte att läsa och som sagt, bloggar för min egna skull!
Men är alltid öppen för förslag till en bättre blogg.

Här kan ni nå mig!
[email protected]
Har även bilddagboken.se men är tyvärr inte lika aktiv då min dator inte samarbetar så bra med uppladdning av bilder osv. Där hittar ni mig under namnet "tofsla".


RSS 2.0